| Avoinna arkisin klo 9-17

Miten asuinalue kannattaa valita?

10-05-2016

 

Kartoita sinulle ja perheellesi tärkeät asiat.

Monelle tärkein kriteeri uutta kotia valitessa on mahdollisimman vaivaton sijainti. Elämäntyylistä ja -tilanteesta riippuen suuren painoarvon voivat saada esimerkiksi julkisen liikenteen toimivuus, helppo yhteys moottoritielle tai alueen hyvät pyörätieverkostot. Myös palveluiden, kuten koulun, päiväkodin, kaupan tai vaikkapa uimahallin läheisyys voi olla monelle juuri se asia, jonka perusteella asuinalueen valinta tapahtuu.

Asuinaluetta valitessa kannattaakin miettiä, mitkä ovat niitä paikkoja, joihin ainakin on oltava vaivaton pääsy. Miten perheen lukiolainen pääsee kulkemaan kouluun uudelta asuinalueelta? Entä kasvaako tyttären matka jalkapallotreeneihin kohtuuttoman suureksi uudesta ympäristöstä käsin? Kun pohditte perheen kanssa yhdessä etukäteen mahdollisia välimatkojen muutoksia, tiedätte varmemmin, miltä alueelta teidän kannattaa etsiä tulevaa kotianne.

Tutustu myös kauempana oleviin kohteisiin.

Uutta asuntoa katseltaessa käy helposti niin, että etsinnät tulee rajattua niihin vanhoihin, hyväksi havaittuihin asuinalueisiin. Kodinetsinnässä kannattaa kuitenkin olla liikkeellä avoimin mielin, sillä usein juuri se unelmien koti sijaitseekin alueella, jota ei ensin tullut edes ajatelleeksi. Esimerkiksi kaupungin reuna-alueilta tai ympäristökunnista löytyy paljon upeita helmiä, joista on hyvät kulkuyhteydet ja jotka ovat kaiken lisäksi hintatasoltaan edullisia.

Jos siis kiinteistönvälittäjä ehdottaakin teille asuntoa alueelta, jota et ennestään tunne, kannattaa kohteeseen ainakin käydä tutustumassa. Unelmakotisi voi löytyä juuri sieltä, mistä et olisi muuten osannut etsiä!

Muista, että asuinalueet kehittyvät.

Jokaisella asuinalueella ja kaupunginosalla on oma, vuosien aikana kerääntynyt maineensa. Mielikuvat eri asuinalueista istuvat ihmisten mielissä sitkeinä, ja ne jäävät elämään usein silloinkin, kun itse ympäristö on ehtinyt muuttua jo moneen kertaan.

Jos siis luet keskustelupalstalta kymmenen vuotta vanhan kommentin jonkin kaupunginosan ominaispiirteistä, kyseessä voi olla jo hyvinkin vanhentunut tieto. Asuinalueet nimittäin muuttuvat jatkuvasti sitä mukaa, kun ihmiset muuttavat ja alueen palvelut kehittyvät. Jos haluat saada ajantasaista tietoa jostain alueesta, kannattaakin jutella jonkun sellaisen kanssa, joka asuu alueella sillä hetkellä tai on asunut vain vähän aikaa sitten. Levottomaksi mielletty asuinympäristö saattaakin todellisuudessa olla yllättävän rauhallinen ja lapsiperheille mitä mainioin kohde.

Asuinaluetta valitessa kannattaa ottaa huomioon myös, millaisia rakennussuunnitelmia asuinalueelle on luvassa lähivuosina. Tällä hetkellä syrjäiseltä ja tyhjältä vaikuttava asuinalue saattaakin muutaman vuoden päästä olla vilkas ja eläväinen, jos alueelle on kaavoitettu asuintontteja tai sinne on rakenteilla uusia palvelukeskittymiä. Myös erilaiset kulkuyhteyksien kehittämissuunnitelmat alueella voivat avata uusia mahdollisuuksia alueen asukkaiden arkeen. Tästä hyvänä, paikallisena esimerkkinä on Ouluun rakenteilla oleva Poikkimaantien silta, joka valmistuessaan tulee parantamaan lähialueiden kulkuyhteyksiä merkittävästi.

Ota muutos seikkailuna.

Uuteen kotiin muuttaminen tietää aina uuteen, jännittävään elämänvaiheeseen astumista. Tutun ja turvallisen asuinympäristön taakse jättäminen voi tuntua suurelta elämänmullistukselta, mutta samalla uusi sijainti voi tuoda mukanaan tukun uusia kokemuksia. Kun tutustut lähemmin uuteen ympäristöösi, saatatkin huomata, että naapurustossasi asustelee aivan mahtavia tyyppejä tai miten loistavat lenkkeilymaastot lähtevät aivan kotipihasi tuntumasta.

Vaikka vanhaan asuinympäristöön on ehtinyt kiintyä vuosien varrella, kannattaa uuden asuinalueen valinta ottaa seikkailun kannalta. Sitä paitsi, pääsethän aina tarvittaessa vierailemaan entisellä asuinalueellasi – entisellä naapurilla pistäytyminen kahvipaketin kanssa tuo varmasti mukanaan monet rattoisat juttutuokiot!

 

Sitä oikeaa unelmakotia etsimässä?

Tutustu myytäviin asuntoihimme täällä.

 

Lue lisää aiheesta asuinalueen valinta:

Mielessä ekologisen asunnon osto?

Kerrostalon yhteisöllisyyttä vai omakotitalon rauhaa? Vertailussa eri asuntomuodot

Muuttaisinko omakotitaloon?

Jaa kirjoitus eteenpäin