| Avoinna arkisin klo 9-17

Kuntotarkastus tuo varmuutta asuntokauppaan

15-03-2016

Kuntotarkastuksessa arvioidaan kohteen rakennusteknistä kuntoa rakennetta rikkomattomien menetelmien avulla. Pääasiassa kuntotarkastusraportin pohjana ovat aistinvaraiset ja pintapuoliset menetelmät. Kuntotarkastus kertoo asuntokaupan osapuolille tietoa rakennuksen kunnosta, mahdollisista puutteista sekä korjaus- ja huoltotarpeista.

Missä vaiheessa kuntotarkastus teetetään?

Kuntotarkastus halutaan usein teettää jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Asunnon omistaja voi teettää kuntotarkastuksen jo ennen myynnin käynnistymistä, jotta kaupan osapuolilla olisi alusta alkaen mahdollisimman kattavat tiedot siitä, missä kunnossa myytävä kohde on. Mahdollisesti kuntotarkastuksessa havaitut puutteet pystytään korjaamaan jo ennen myyntiä, mikä puolestaan voi vaikuttaa suotuisasti ostajan päätökseen jättää asunnosta ostotarjous.

Kuntotarkastus voidaan suorittaa myös siinä vaiheessa, kun asunnolle on löytynyt ostajaehdokas. Kuntotarkastuksen teettämisestä ja sen ajankohdasta kannattaa jutella lisää kiinteistönvälittäjän kanssa.

Kuka tekee kuntotarkastuksen?

Kuntotarkastuksen suorittaa puolueeton, kaupan ulkopuolinen kuntotarkastaja. Kuntotarkastajan valinnassa kannattaa olla tarkkana, jotta asunto saadaan varmasti tutkittua ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Kuntotarkastajan pätevyydestä kertoo esimerkiksi AKK-tutkinto. AKK-tarkastajilla on takanaan vähintään teknikkotason peruskoulutus, ja heillä on laaja kokemus alalta.

Kiinteistönvälittäjä voi suositella myyjälle hyväksi havaitsemiaan kuntotarkastusyrityksiä, mutta lopullisen päätöksen kuntotarkastajan valinnasta tekee aina tarkastuksen tilaaja itse. Tarkastuksen päätteeksi laaditaan aina kirjallinen raportti, jossa kerrotaan perustiedot rakennuksesta, sen kunnosta, olennaisista puutteista ja korjaustarpeista sekä mahdollisista toimenpide-ehdotuksista.

Kuka kuntotarkastuksen maksaa?

Kuntotarkastuksen maksaa se henkilö, joka on tilannut tarkastuksen. Tavallisesti tarkastuksen tilaaja on asunnon omistaja, mutta toisinaan myös ostaja tai ostaja ja omistaja yhdessä voivat toimia kuntotarkastuksen tilaajana.

Turvallista ja ammattitaitoista asuntokauppaa!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin