| Avoinna arkisin klo 9-17

Näin asunnon osto etenee! Pieni muistilista ostajalle

04-07-2017

Mieti alustavat askeleet

Jos olet päättänyt hankkia uuden asunnon, olet jo todennäköisesti jokseenkin varma siitä, millainen tulevan kodin pitäisi olla. Uuden asunnon ostamiseen voi olla lukuisia syitä, kuten uusi työpaikka uudella paikkakunnalla tai perhekoon muutos, jonka myötä asuinneliöitä tarvitaan enemmän tai vähemmän kuin aiemmin. Vaikka olisitkin jo alustavasti päättänyt muuttopaikkakunnan, kannattaa naapurikuntienkin asuntotarjontaa siitä huolimatta vilkaista: kenties unelmakotisi sijaitseekin juuri sen toisen kunnan alueella, jota et edes aluksi tullut ajatelleeksi.

Lue tästä: Millainen koti minulle sopisi?

Miten asunnon vaihto järjestetään?

Mikäli olet ostamassa ensimmäistä omistusasuntoasi, onnistuu asunnon vaihto sukkelasti pelkästään irtisanomalla edellisen asunnon vuokrasopimus. Jos sen sijaan vaihdat omistusasunnosta toiseen, kannattaa kodinvaihdon askeleet miettiä alustavasti kuntoon hyvissä ajoin. Haluatko varmistua vanhan asunnon myynnistä ennen uuden ostamista vai ostaa uuden asunnon jo ennen kuin vanha on myyty? Yksi vaihtoehto on pitää edelleen vanha asunto omistuksessa ja vuokrata se eteenpäin.

Asunnon vaihdon mahdollisuuksista ja myyntiaikataulusta kannattaa keskustella yhdessä välittäjän kanssa. Välittäjille myyntiketjujen suunnittelu ja toteuttaminen on arkipäivää, ja vanhan asunnon myyminen sekä uuden asunnon ostaminen hoituvat turvallisesti asuntokaupan ammattilaisen kanssa.

Sovi rahoituksesta

Jotta unelmakodin etsintä sujuisi turvallisin mielin, kannattaa pankilta pyytää lainalupaus jo etukäteen. Kun tiedät jo valmiiksi hintahaarukan ja olet varmistanut rahoituksen, pystyt tekemään ostotarjouksen nopeasti sitten, kun sopiva koti sattuu kohdalle.

Tee ostotarjous

Sopiva asunto löytyi, mahtavaa! Jos asunto vastaa omia kriteereitäsi ja asuntonäytöllä vaistosi sanoo, että ”se oikea” on viimein löytynyt, on aika tehdä asunnosta ostotarjous. Ostotarjous tehdään kirjallisena, ja siihen merkitään kauppahinnan lisäksi muun muassa se, kauanko tarjous on voimassa. Kun ostotarjous on tehty, välittäjä välittää tarjouksen myyjälle, joka puolestaan joko hyväksyy tarjouksen sellaisenaan, hylkää sen tai tekee vastatarjouksen. Kun molempia osapuolia miellyttävä ratkaisu on löytynyt, on vuorossa askelista suurin eli itse kaupanteko.

Kaupantekotilaisuus lähestyy!

Kun raha-asioista on päästy yksimielisyyteen, on edessä kaupantekotilaisuudesta päättäminen. Tähän mennessä asuntoon on jo todennäköisesti tehty kuntotarkastus, ja asuntokauppaan liittyviin asiakirjoihin on tutustuttu huolellisesti. Välittäjän tehtävänä on sopia kaupantekotilaisuuden päivämäärä ja huolehtia siitä, että ostajana saat kauppakirjaluonnokset nähtäväksesi hyvissä ajoin ennen kauppaa. Kaupan osapuolten kesken sovitaan myös käytännön järjestelyistä, kuten avainten luovutuksesta. Lue tästä lisää kaupantekotilaisuudesta.

Kun kaupat on tehty…

Kun nimet ovat paperissa, on kauppa sitä myöten selvä, ja uusi kotisi on virallisesti sinun! Sen jälkeen on edessä vielä viimeinen ponnistus eli muuttojärjestelyiden aloittaminen. Muuttoavuksesi olemme laatineet muuttajan muistilistan, jonka avulla käytännön järjestelyt on helppo palauttaa mieleen.

Onnea uuteen kotiin!

Jaa kirjoitus eteenpäin