| Avoinna arkisin klo 9-17

Pihavalaistus tuo turvaa ja tunnelmaa

26-09-2017

Pihan valaistuksella on monta tehtävää

Pihavalaistus palvelee monta tarkoitusta, ja valaistussuunnittelun lähtökohtana on paitsi tunnelmallisuus, myös toiminnallisuus. Valaistuksen tärkein tehtävä pihalla onkin ennen kaikkea turvallisuuden tuominen. Jotta portaissa ja pihapoluilla kulkeminen tai vaikkapa matka halkoliiteriin onnistuisi turvallisesti myös illan hämärässä, on valaistuksen syytä kattaa vähintään tärkeimmät kulkuväylät.

Tärkeitä valaistavia paikkoja ovat rakennuksien luokse johtavat reitit, kuten kodin sisäänkäynti portaineen sekä tärkeiden piharakennuksien luokse johtavat polut. Myös ajoväylät sekä lasten leikkipaikat tarvitsevat valaistusta. Talon numero olisi niin ikään hyvä valaista, jotta vieraat sekä tarvittaessa myös hälytysajoneuvot pystyvät paremmin suunnistamaan oikean talon luo.

Valon ja varjon vuoropuhelua

Valaistuksen lisäksi myös pimeään jäävillä alueilla on pihavalaistuksessa oma tehtävänsä, sillä pihavalaistuksen tunnelma syntyy nimenomaan valon ja varjon kontrastista. Siksi koko pihaa ei kannatakaan pyrkiä valaisemaan tasaisesti, vaan valaistuksen suunnittelussa kannattaa mieluummin korostaa pihan tärkeimpiä alueita.

Valaistuksessa voi hyödyntää esimerkiksi ajastusta, hämäräkytkimiä tai liiketunnistimia, jotka säästävät energiaa ja joiden avulla valot syttyvät automaattisesti aina tarpeen mukaan. Myös valaisinteho on tärkeää huomioida: kirkkaat valot häikäisevät helposti pimeällä syyspihalla, joten valaisinteho kannattaa pyrkiä pitämään maltillisena.

Milloin ja miten valaistus suunnitellaan?

Ihanteellisessa tilanteessa pihavalaistus voidaan suunnitella jo talon rakennusvaiheessa, jolloin pihaa joudutaan joka tapauksessa mylläämään ja esimerkiksi kaapeleiden asennus ja putkitukset onnistuvat muun piharakentamisen yhteydessä. Valaistussuunnitelman laatiminen onnistuu tarvittaessa myöhemminkin, esimerkiksi muun puutarha- ja piharemontin lomassa. Valaistussuunnitelman tekemisessä kannattaa hyödyntää rohkeasti asiantuntijoiden apua, ja kiinteiden valaisimien asennukset ja liitostyöt tulee teettää hyväksytyllä sähköalan ammattilaisella.

Valaistuksen sijoittelussa kannattaa ottaa huomioon myös esimerkiksi vuodenaikojen vaikutus: kovin matalalle asennetut valaisimet eivät näy talvella korkean lumihangen takaa, joten matalien pollareiden ja maan tasalle sijoitettujen kohdevalaisimien lisäksi pihalla tulisi olla myös korkeampia pylväsvalaisimia ja muita valonlähteitä. Eri tasoihin sijoitetut valaisimet tekevät pihavalaistuksesta mielenkiintoisen.

Tunnelmaa kohdevalojen avulla

Turvaa tuovan yleisvalaistuksen lisäksi pihalla kannattaa hyödyntää myös tunnelmavalaistusta. Erilaisia kohdevaloja voidaan käyttää esimerkiksi rakennuksen julkisivun, kauniin pihapuun, istutusten tai vaikkapa pihalammen korostamiseen. Vaikuttava tunnelma syntyy, kun valaisimet sijoitetaan valaisemaan kohdetta alhaalta ylöspäin, jolloin epäsuora valo ei myöskään häikäise silmiä.

Esimerkiksi kivitalon seinään kohdistettu tunnelmavalo on upea näky pimeällä, ja valo korostaa samalla kauniisti seinän tekstuuria. Valaisimien valinnassa kannattaakin aina ottaa huomioon myös rakennusten ja pihan tyyli. Myös talon väri vaikuttaa valaisimen valintaan: vaaleasävyinen julkisivu heijastaa valoa eri tavalla kuin tumma tai peräti musta seinä. Valaisimien valinnassa kannattaa kysyä vinkkejä asiantuntijoilta, kuten piha- tai maisemasuunnittelijoilta tai valaisinmyyjältä. Ammattilainen osaa ottaa huomioon valaistukseen kokonaisvaltaisesti vaikuttavat seikat, kuten valon värin, tehon ja värien toiston.

Myös erilaiset led-valaisinratkaisut, kuten portaikkoon asennettavat led-listat, sopivat kohdevalaistukseen hyvin. Terassilla ja kuistilla tunnelmaa tuovat erilaiset valaisinsarjat, lyhdyt ja kynttilät. Tarkista aina ennen käyttöönottoa, että valaisimet on tarkoitettu ulkokäyttöön.

Tunnelmallista syksyä!

 

Lue lisää:

Pihan valmistelu asuntonäyttöä varten – viisi vinkkiä

Syksyn muistilista omakotitaloon

Jaa kirjoitus eteenpäin