| Avoinna arkisin klo 9-17

Makuuhuoneen sisustus – sängyn valinta osa 1

14-02-2018

Yksi merkittävä tekijä unenlaadun kannalta on sänky. Sänkyjä on nykyään tarjolla monenlaisia ja sängyn valinta voi tuntua vaikealta. Tietopakettimme erilaisista sängyistä auttaa sinua valitsemaan itsellesi sopivan sängyn, jotta nukut hyvin kodissasi.

Sängyn valinta: erilaiset sänkytyypit sekä patjat

Runkopatjasänky, jenkkisänky, moottoroitu sänky, vai kenties futon? Markkinoilla on paljon valikoimaa erilaisissa sängyissä. Sänkyjä löytyy myös eri hintaluokista, mutta ostaessa on hyvä panostaa laatuun. Sänkyjä kannattaa myös rohkeasti kokeilla ostoksilla ollessa, jotta itselle löytyy juuri se oikea.

Runkopatjassa jousitus ja pehmusteet on rakennettu puusta tai levystä tehdyn kehikon sisään. Runkopatja voi toimia sänkynä sellaisenaan, kun siihen lisätään jalat ja sijauspatja tai se voidaan upottaa erilliseen vuodekehikkoon. Runkopatjasängyn ilmettä voi myös muuttaa lisäämällä siihen erillisen sängynpäädyn.

Joustinpatjassa ei ole kiinteää runkoa vaan se koostuu jousituksesta, tukimateriaaleista sekä päällisestä. Joustinpatja sijoitetaan erilliseen sänkykehikkoon tai esimerkiksi moottorisänkyyn. Joustinpatjat ovat käännettäviä ja patjan eri puolet voivat olla myös jäykkyydeltään erilaiset.

Vaahtomuovipatja on yksinkertainen patjatyyppi, jossa vaahtomuoviydin on päällystetty kankaalla. Vaahtomuovikerroksia voi olla yksi tai useita. Päällimmäisenä kerroksena voi olla esimerkiksi Memory-vaahtomuovi, joka tuo lisämukavuutta. Patja voidaan asettaa erilliseen sänkyrunkoon tai se voi toimia sellaisenaan esimerkiksi vierasvuoteena. Vaahtomuovipatja soveltuu hyvin myös moottorisänkyyn joustavuutensa ansiosta. Vaahtomuovipatja on allergiaystävällinen valinta. Usein patjan päällykangas voidaan myös irrottaa ja pestä.

Sängyn valinta

Jenkkisänky, eli continental -sänky, muodostuu kahdesta erillisestä patjakerroksesta sekä sijauspatjasta. Muhkeassa jenkkisängyssä on yleensä pohjalla jousitettu patjakehikko ja sen päällä joustinpatja. Parisängyssä pohjalla on usein erilliset patjakohikot ja päällä yhtenäinen joustinpatja. Joustinpatja voidaan välillä kääntää, mikä lisää sängyn käyttöikää. Jenkkisängyt myydään valmiina paketteina, joihin sisältyy patjat sekä jalat. Sängynpäädyn voi jenkkisänkyyn hankkia erikseen.

Moottorisänky muodostuu sänkykehikosta, jonka päällä on patja sekä sijauspatja. Useimmiten moottorisängyissä käytetään joustinpatjaa. Moottorisängyn erikoisuus on sen säätömahdollisuus. Joskus käytetäänkin nimitystä säätövuode. Moottorisängyn pää- sekä jalkapuolta voidaan säätää kaukosäätimen avulla portaattomasti ylä- tai ala-asentoon. Säätämällä voidaan löytää sopiva asento niin nukkuessa kuin luettaessa sängyssä. Moottorisänky voi olla avuksi esimerkiksi verenkierto- tai selkäongelmien kanssa. Parivuoteessa molempia puolia voidaan säätää erikseen toisistaan.

Futon on kaukoidästä peräisin oleva käsite. Futonpatja valmistetaan luonnonmateriaaleista ja se asetetaan yleensä aina joko ritiläpohjaiselle sänkyrungolle tai tatamille, jotta patja pääsee hengittämään. Futonit tunnetaan ohuina ja kovina patjoina, mutta nykyään futoneja löytyy eri pehmeyksillä. Alkuperäisten futonien sisällä käytettin pehmusteena olkia, mutta nykyään materiaaleina käytetään enimmäkseen puuvillaa sekä kookoskuitua, hevosen jouhia, luonnonkumia, kamelia, hamppua sekä joskus villaa. Futonien etu on oikeanlainen nukkuma-asento sekä niiden loistava hengittävyys.

Sijauspatja on ohut, erillinen patja, joka lisätään runko- tai joustinpatjan päälle. Runkopatjan valintaan on hyvä kiinnittää huomiota, koska sillä voidaan vaikuttaa muun muassa nukkumisasentoon ja sängyn hengittävyyteen. Sijauspatja suojaa myös varsinaista patjaa likaantumiselta.

Osassa kaksi perehdymme tarkemmin siihen, miten sängyn valinta tehdään omien tarpeiden mukaan ja paljastamme myös sängyn käyttöiän!

Makoisia unia!

Lue lisää aiheesta täältä:

Ideoita makuuhuoneen sisustukseen

 

Jaa kirjoitus eteenpäin