| Avoinna arkisin klo 9-17

Sijoitusasunnon osto

14-06-2018

Miksi ostaa sijoitusasunto?

Asunto on yleensä hyvä ja vakaa sijoituskohde. Sijoitusasunnon osto on siis monesti vähemmän riskialtista kuin esimerkiksi osakesijoittaminen. Asuntosijoittamisessa kannattaa pitää mielessä se, että se on tavallisesti pitkäaikaista sijoittamista.

Asuntosijoittamisen idea on ostaa asunto ja laittaa se vuokralle. Sijoituksen tuotto perustuu sekä kuukausittaisiin vuokratuloihin että asunnon arvon muutokseen.

Sijoitusasunnon osto – rahoitus

Sijoitusasunnon osto on aina vähiten riskialtista, kun asunnon ostaa omalla rahalla velattomana. Pankkilainaa saa kuitenkin yleensä helposti, sillä sijoitusasunto käy lainan vakuudeksi.

Lainan kanssa asuntosijoitus on riskialttiimpaa. Pankkeja kannattaa kilpailuttaa ja käydä neuvotteluja lainaehdoista hyvissä ajoin. Pankin kanssa kannattaa sopia etukäteen lyhennyvapaita kuukausia. Esimerkiksi kesä- ja joulukuussa voi olla enemmän menoja lomien ja joululahjojen oston vuoksi, ja vapaa kuukausi lainanlyhennyksistä helpottaa omaa taloutta. Jos lainaa haluaa lyhentää etukäteen, kannattaa tästäkin olla sovittuna pankin kanssa, jotta siitä ei tule lisäkuluja. Kun asiat on etukäteen sovittu ja neuvoteltu, pankki ei pääse muuttamaan lainaehtoja.

Tuotto ja budjetti

Sijoitusasuntoa ostaessa on tärkeää perehtyä asunnon tuottoon ja laskea oma kuukausibudjetti sijoitusasuntoa varten.

Sijoitusasunnon tuotto koostuu kahdesta asiasta: kuukausittaisista vuokratuloista ja asunnon arvon muutoksesta. Tuottoa voi ennakoida perehtymällä sijoitusasunnon alueen vuokratasoon ja asuntojen toteutuneisiin myyntihintoihin ja hintakehitykseen etukäteen. Tutustu myös vuokratulojen verotukseen ja niistä tehtäviin vähennyksiin huolella. Vuokratulo on yksityishenkilölle pääomatuloa.

Kuukausibudjettia asunnolle laskiessa tulee varautua myös yllättäviin kustannuksiin. Vaikka asunnon vuokratulot kattaisivat sijoituksen lainalyhennykset ja korot, voi tulla muita kustannuksia. Esimerkiksi yllättävä kodinkoneen rikkoutuminen sijoitusasunnossa voi vaikuttaa menoihin. Laskemalla budjetin ja varautumalla yllättäviin menoihin voi pitää huolen, ettei oma talous mene liian tiukille.

Budjettia laskiessa kannattaa ottaa myös huomioon asunnon normaali kuluminen. Kaikkiin asuntoihin tarvitaan pientä remonttia ja huoltotöitä silloin tällöin, jotta asunto pysyy kunnossa ja kilpailukykyisenä vuokramarkkinoilla.

Varaudu budjetissa myös kuukausiin, jolloin asunto on tyhjänä vuokralaisten välillä etkä saa vuokratuloja. Pitkäaikaiset vuokralaiset ovat aina paras vaihtoehto sijoitusasuntojen asukkaiksi, jolloin vuokratulottomia kuukausia on mahdollisimman vähän.

Miten valita sijoitusasunto?

Sijoitusasunnon valinnassa pitää kiinnittää huomio sekä asunnon alueeseen että sen kuntoon ja kokoon. Yliopistokaupungit ja kasvukeskukset ovat tavallisesti varma valinta. Kaupunkien keskustat ovat haluttuja kohteita, mutta myös keskustan lähialueet hyvien palvelujen ja kulkuyhteyksien kanssa ovat hyviä sijoituskohteita. Kiinnitä huomio myös alueen työllisyystilanteeseen. Tutustu alueeseen huolella ennen ostoa.

Suhteellisen uudet ja hyväkuntoiset asunnot ovat halutuimpia vuokrakohteita ja siten parhaita sijoittamiseen. Asunnon kunnon lisäksi kannattaa tutustua taloyhtiöön. Sijoitusasunnon osto hyvin hoidetusta taloyhtiöstä on vähemmän riskialtista. On myös hyvä perehtyä taloyhtiössä tehtyihin ja tuleviin remontteihin. Pienet asunnot ovat yleensä parempi sijoituskohde kuin suuret.

Parhaat sijoitusasunnot myydään hyvin nopeasti. Seuraa siis asuntomarkkinoita päivittäin ja huolella etsiessäsi sijoituskohdetta. Ja turvaudu ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän apuun!

Asuntosijoittamisen riskit

Sijoitusasunnon osto, kuten kaikki sijoittaminen, pitää sisällään tietyt riskinsä. Asunnon arvo voi nousun sijaan laskea ja jos tulee tilanteeseen, että sijoitusasunto on pakko myydä, voi myyntihinta olla huono. Korkojen nousu vaikuttaa lainarahalla ostetun asunnon menoihin, kuukausierät kasvavat tai laina-aika pitenee.

Asunnon vuokraamiseen liittyy omat riskinsä ja vuokralainen kannattaa valita huolella. Vuokralainen voi jättää vuokrat maksamatta tai kohdella asuntoa huonosti. Vuokralainen voi vaihtua usein, jolloin tulee paljon kuukausia ilman vuokratuloja. Sijoitusasuntoon voi tulla myös yllättäviä suuria remontteja.

Perehtymällä asuntosijoittamiseen, varautumalla yllättäviin menoihin ja valitsemalla vuokralaisen hyvin, voi minimoida sijoittamisen riskit ja nauttia asuntosijoittamisesta!

Lue lisää:

Miten löytää sijoutusasuntoon hyvä vuokralainen?

Totta vai tarua? Neljä väitettä sijoitusasunnon hankkimisesta.

Näin asunnon osto etenee! Pieni muistilista asunnon ostajalle.

Jaa kirjoitus eteenpäin