| Avoinna arkisin klo 9-17

Viherkasvit sisustuksessa – viherkasvin valinta ja hoito

21-08-2018

Huomioi valaistus ja lämpötila viherkasvin valinnassa

Suunnitellessa viherkasvien hankintaa on ensimmäisenä huomioitava kodin valoisuus. Kaikki viherkasvit tarvitsevat luonnonvaloa, mutta toiset pärjäävät niukemmalla valolla, kun taas toiset tarvitsevat runsasta valoa.

Jos kotiisi tuleva luonnonvalo on niukkaa, ei kannata luopua ajatuksesta hankkia huonekasveja. Valitse tumma- ja ohutlehtinen viherkasvi, joka ei kaipaa yhtä paljon valoa kuin kirjavilla ja paksuilla lehdillä varustettu kasvi.

Harva kasvi itseasiassa pitää suorasta, paahtavasta auringonvalosta ja liika valo voi tehdä kasvin lehtiin polttovikoja. Jos kuitenkin haluat kasveja aurinkoiselle ikkunalaudalle, valitse kaktus tai vettä varastoiva mehikasvi, jotka kestävät hyvin kuivuutta.

Ota myös huomioon ilmankosteus. Kosteutta paljon kaipaavat viherkasvit voivat vaatia päivittäistä suihkuttelua vedellä. Ilmankosteutta voi myös nostaa asettamalla kukkaruukun vedellä täytetylle vadille. Laita lautasen pohjalle soraa tai kiviä niin, että kukkaruukun pohja ei koske suoraan veteen. Jos kotisi huoneilma on kuiva tai et halua nähdä liikaa vaivaa huonekasvien eteen, valitse kuivuutta hyvin sietävä lajike, esimerkiksi perinteinen jukkapalmu tai anopinkieli.

Jos kotiisi tuleva luonnonvalo on niukkaa, kasvit viihtyvät paremmin viileissä olosuhteissa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että trooppiset lajikkeet tarvitsevat lämpöä eivätkä selviä pitkään alle +18 asteen lämpötiloissa.

Allergikon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota huonekasvin valintaan, vaikka viherkasvit harvoin aiheuttavat oireita. Allergisen kotiin sopivat hyvin helposti suihkuttelemalla tai pyyhkimällä puhdistettavat kasvit. Suosi allergiakodissa myös altakasteluruukkuja. Hyvin siedettyjä ja helposti puhdistettavia kasveja ovat esimerkiksi anopinkielet, timanttiananas, muorinkukka ja palmuvehka.

Viherkasvien valikoima on nykyään valtava. Puutarhaliikkeiden myyjät ovat usein hortonomeja tai floristeja, joilla on paljon tietoa lajikkeista. Kysy heiltä siis rohkeasti apua ja kerro, millaisiin olosuhteisiin kasvit kotonasi tulevat.

 

Viherkasvit

 

Viherkasvit – istutus, ruukun valinta ja mullanvaihto

Jotta saat hankkimasi viherkasvit menestymään ja kukoistamaan istuta ne oikein. Kasvit myydään yleensä muovisissa suojaruukuissa, mutta ne kannattaa siirtää ja istuttaa uuteen, puhtaaseen ruukkuun.

Saviset ruukut ovat kaunis ja käytännöllinen valinta. Tärkeää kukkaruukussa on, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois kasvien juurista, jotta juuret eivät mätäne tai huku. Jos ruukun pohjassa on valmiiksi reikä, josta vesi pääsee valumaan pois, aseta ruukku erilliselle lautasella tai vadille. Erilaisilla ruukuilla voit tuoda esiin persoonaasi ja tuoda vaihtelua kotisi sisustukseen.

Istuta viherkasvit aina puhtaaseen ruukkuun ja uuteen multaan. Kaktuksille ja orkideoille on oma erikoismultansa. Laita ruukun pohjalle kerros ruukkusoraa. Sora auttaa ylimääräistä vettä valumaan pois kasvin juurista nopeammin ja juuret pysyvät ilmavina. Täytä ruukku mullalla niin, että kasvin juuripaakku peittyy kokonaan ja sen päällä on noin sentin kerros multaa. Painele multa tiivimmäksi hellästi käsillä painellen.

Muista myös viherkasvien mullanvaihto. Mullanvaihto on syytä tehdä viimeistään, kun kasvin ruukku alkaa jäädä pieneksi. Nopeasti kasvavat viherkasvit tarvitsevat vuosittaisen mullanvaihdon, hitaasti kasvavat ja pienissä ruukuissa viihtyvät kasvit pärjäävät parin vuoden välein tehtävällä mullanvaihdolla. Sopiva aika mullanvaihdolle on helmi-maaliskuu.

Kastele kasvi päivä ennen mullanvaihtoa, juuripaakku irtoaa näin helpommin. Karistele vanha multa pois ja korvaa se uudella. Vaihda kasvi tarvittaessa isompaan ruukkuun. Mullanvaihdon yhteydessä voi myös poistaa mahdolliset kuolleet tai ylimääräiset juuret.

Istutuksen ja mullanvaihdon jälkeen kasvi kannattaa pitää pois suorasta auringonvalosta pari päivää. Kastella kasvi kannattaa vasta parin päivän päästä, sumuttele sen sijaan kasvia vedellä päivittäin.

 

Viherkasvit

 

Viherkasvit – kastelu ja lannoitus

Sopiva viherkasvien kastelu tuottaa monille päänvaivaa. Yleensä viherkasvit ovat kuitenkin melko helppoja ja pitävät harvasta kasteluvälistä. Jos et tiedä kasvisi kasteluväliä, kokeile kastella kahden viikon välein ja seuraa kasvin vointia. Seuraa myös kasvin multaa. Mullan tulisi kuivahtaa kasteluiden välissä, mutta se ei saa alkaa halkeilla.

Kasvit voi sijoittaa ryhmiksi, jolloin ne hyödyntävät myös toisistaan haihtuvaa kosteutta. Lisäksi ryhmä erilaisia ja erikokoisia kasveja on trendikäs valinta!

Lannoitusta viherkasvit tarvitsevat kasvukaudella, eli helmikuusta lokakuuhun. Markkinoilla on esimerkiksi veteen sekoitettavia lannotteita ja lannoitepuikkoja. Seuraa käyttämäsi tuotteen ohjeita. Istuksen ja mullanvaihdon jälkeen lannoittamisen voi aloittaa noin kuukauden päästä, sillä useimpiin multiin on lisätty valmiiksi lannoitetta.

Kastelun, lannoituksen ja muun viherkasvin hoidon suhteen kannattaa taas turvautua ammattilaisten vinkkeihin. Kysy myyjältä neuvoa kasvin hoitoon jo ostaessasi viherkasvin!

Lue lisää:

Sisustustrendit – piristä kotiasi persoonallisesti!

Jaa kirjoitus eteenpäin