| Avoinna arkisin klo 9-17

Ihana valo! Vinkit kodin valaistukseen, osa 1

06-09-2016

Kaikki lähtee suunnittelusta

Kuten muukin sisustus, myös valaisimien sijoittelu onnistuu parhaiten huolellisen suunnittelun avulla. Paras vaihtoehto on, jos valaistuksen suunnitteluun kiinnitetään huomiota jo rakennusvaiheessa, jotta kiinteät valopisteet tulevat varmasti sijoitetuiksi oikeille paikoilleen ja vastaavat asukkaiden tarpeisiin. Esimerkiksi ruokapöydän ylle sijoitettava valaisin on olennainen osa toimivaa keittiön valaistusta, ja jos ruokapöytä on suuri ja pitkän mallinen, voi pöydän ylle asentaa useammankin valopisteen.

Epätoivoon ei kuitenkaan kannata vaipua, vaikka kodin kiinteät valopisteet eivät sijaitsisikaan kaikkein suotuisimmissa paikoissa. Myös sisustuksellisilla valaisimilla, kuten lattia- tai pöytävalaisimilla, voi saada aikaan suuren muutoksen kodin yleisilmeeseen.

Kodin valaistus (Tukkireentie 2)

Valaisinsuunnittelun aluksi voit miettiä, millaista tunnelmaa haluat tavoitella missäkin huoneessa, ja millainen valaistus juuri sinun kotiisi sopisi – viileän moderniin sisustukseen soveltuvat erilaiset valaisinratkaisut kuin vanhahtavaan ja maalaisromanttiseen tyyliin. Kun olet hahmottanut kokonaisuuden, etene sitten yksityiskohtiin ja yksittäisten valaisimien valintaan. Jos valojen suunnittelu tuntuu hankalalta, voit pyytää apua alan ammattilaiselta. Ammattitaitoinen suunnittelija osaa katsoa kotiasi erilaisesta näkövinkkelistä ja huomioida sellaisia asioita, joita itse ei välttämättä tule edes ajatelleeksi.

Olohuone – rennon oleilun ja rauhoittumisen tyyssija

Kiireetöntä seurustelua perheen ja ystävien kanssa sekä rentoutumista hyvän kirjan tai viinilasillisen äärellä – tämä on varmasti kuvaus monen ihmisen unelmien olohuoneesta. Olipa olohuoneen arki sitten iloisen puheensorinan tai älylaitteiden ja lasten lelujen täyttämää, on olohuoneen valaistuksen tehtävänä mahdollistaa huoneen monet käyttötarkoitukset sekä luoda tilasta miellyttävä ja mahdollisimman stressivapaa ympäristö. Himmeä tunnelmavalaistus mahdollistaa rentoutumisen, kun taas kirkkaampaa valaistusta tarvitaan esimerkiksi olohuonetta siivotessa.

Olohuoneen yleisvalaistuksen avulla tilaan luodaan tasainen valo, jota voidaan himmentää tarpeen mukaan. Nykyään kodin valaistuksessa suositaan yhä enemmän epäsuoraa valaistusta, sillä epäsuoran valaistuksen tuottama valo on luonteeltaan pehmeämpää ja tasaisempaa verrattuna perinteiseen, ylhäältä alaspäin suunnattuun yksittäisen kattovalaisimen valoon. Kun valo heijastuu katon tai seinien kautta, se ei myöskään häikäise, vaan laskeutuu kauniisti huoneeseen. Epäsuora valaistus voidaan suunnitella jo kodin rakennusvaiheessa esimerkiksi integroimalla valaisimia rakenteisiin tai katon alaslaskun avulla.

Kodin epäsuora valaistus (Tilhirinne 1)

Tasaisen yleisvalaistuksen lisäksi toimivan olohuoneen valaistusta rytmittävät erilaiset luku-, tunnelma- ja kohdevalaisimet. Kohdevalaisimien avulla voit nostaa olohuoneesta esiin yksityiskohtia, kuten taulun, yksittäisen huonekalun tai kauniin koriste-esineen. Monipuolinen ja kaunis valaistus syntyy, kun valaisimet on sijoitettu eri korkeustasoille: yleisvalaistus tilan yläosaan, lattiavalaisin huonekorkeuden puoliväliin ja tunnelmaa luovat pöytävalaisimet matalalla sijaitseville tasoille. Koska televisiota katsellaan usein hämärässä huoneessa, silmiä rasittavien valoerojen vähentämiseksi voi television taustalle suunnata epäsuoran valaisimen, joka ei häikäise tai haittaa katselunautintoa.

Lue artikkelin seuraava osa täältä.

Muutetaanko yhdessä unelmat kodiksi?

Aurea LKV

 

Jaa kirjoitus eteenpäin