| Avoinna arkisin klo 9-17

3+1 ideaa kodin valaisemiseen

17-10-2017

1.      Opettele valaistuksen termit

Vaikka lamppuostoksilla tulee helposti tarkkailtua pelkästään wattimäärää ”vanhasta muistista”, on nykyisissä valonlähteissä monia muita lukuja, jotka kannattaa opetella tuntemaan ainakin pääpiirteissään.

Varsinainen valon määrä ilmoitetaan nykylampuissa lumen-arvona (lm). Lumen-arvo on wattimäärää parempi vaihtoehto valotehokkuuden mittaamiseen, sillä wattimäärä kertoo vain sähkönkulutuksen määrän, mikä puolestaan voi vaihdella huomattavasti riippuen siitä, onko kyseessä esimerkiksi perinteinen hehkulamppu, energiansäästölamppu vai led-lamppu. Myös muut valoa määrittävät arvot, kuten luksi (lx) eli valaistusvoimakkuus, Ra-indeksi eli värintoistokyky ja valovoima eli kandela (cd) on hyödyllistä opetella tuntemaan.

Kodin valaistus
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5944/

2.      Värillä(kin) on väliä

Valotehon lisäksi myös värilämpötilaan kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitset valonlähdettä. Valon värilämpötilan avulla voidaan luoda huoneisiin hyvin erilainen tunnelma ja vaikuttaa esimerkiksi huoneessa olijoiden vireystilaan. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (k), ja mitä alhaisempi kelvin-luku on, sitä kellertävämmältä valo näyttää ihmissilmään. Esimerkiksi 2700k oli tyypillinen värilämpötila vanhoille hehkulampuille, ja sen luoma kotoisa ja lämminsävyinen valo sopii edelleen esimerkiksi olohuoneen tunnelmantuojaksi. 4000k puolestaan on hyvin lähellä päivänvaloa, ja sen piristävä, valkoinen sävy soveltuu mainiosti esimerkiksi työ- tai kylpyhuoneeseen. Samaan tilaan kannattaa aina valita samaa värilämpötilaa olevia valonlähteitä, jotta lopputulos näyttää yhdenmukaiselta.

Täsmävinkki: Lamppujen vaihtaminen värilämpötilaltaan kylmempiin voi raikastaa kodin yleisilmettä yllättävän paljon, ja luonnonvaloa lähellä oleva värilämpötila saa myös oman olon tuntumaan pirteämmältä. Kokeile, huomaatko eron!

Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6008/
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA6008/

3.      Valoa käyttötarkoituksen mukaan

Valaistusta suunniteltaessa kannattaa lähtökohtana aina miettiä, mitä tarkoitusta varten valaistusta tarvitaan. Täytyykö valon auttaa tehokkaassa työskentelyssä, vai onko valaistuksen tehtävänä ennemminkin tunnelman luominen? Kun sijoitat huoneeseen useampia valonlähteitä eri tasoihin, voit säädellä valaistusta jokaiseen tarpeeseen sopivaksi.

Yleisohjeena voi sanoa, että huoneen käyttötarkoituksesta riippumatta tilasta kannattaa löytyä tarpeeksi tehokas yleisvalo, jotta esimerkiksi siivous onnistuu näppärästi. Yleisvalaistuksen lisäksi mietitään huonekohtaisesti, millaista valoa tilaan tarvitaan: keittiössä on tärkeää huolehtia tasaisesti jakautuvasta työtasojen valaistuksesta, kun taas olohuoneessa voi hyödyntää tunnelmallista, epäsuoraa valaistusta. Ruokapöydän ylle sijoitettavassa valaisimessa voi hyödyntää himmennysmahdollisuutta, jolloin valotehoa voi säätää sen mukaan, ollaanko ruokapöydän ääressä työskentelemässä, askartelemassa, tekemässä läksyjä vai aterioimassa.

Täsmävinkki: WC:n kunnollinen valaistus on asia, joka tärkeydestään huolimatta jää helposti unohduksiin. Peilin yhteyteen sijoitettu, riittävän tehokas ja luonnollinen valo on korvaamaton apuri päivittäisissä toiminnoissa, kuten meikkaamisessa ja parranajossa.

Kodin valaistus
Kuva: https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5868/

+ 1. Muista myös eteinen!

Ulko-oven edusta ja eteinen ovat kodin käyntikortteja, joiden viihtyisä tunnelma ulottuu koko asuntoon. Eteisen riittävä valaistus helpottaa merkittävästi kiireisiä arkiaamuja ja toivottaa vieraat tervetulleeksi. Valoisa eteinen auttaa myös silmiä sopeutumaan ulko- ja sisätilojen väliseen valomäärän vaihteluun. Yleisvalaistuksen lisäksi on hyvä huolehtia, että valoa riittää myös eteiskaapin hyllyjen ja naulakon valaisuun: näin kadonneet hansikasparit, sateenvarjo ja muut helposti hukkuvat tavarat löytyvät nopeasti silloin, kun niitä tarvitaan.

 

Lue lisää:

Pihavalaistus tuo turvaa ja tunnelmaa

Lisää tilaa! Viisi vinkkiä pienen asunnon sisustukseen

Jaa kirjoitus eteenpäin