| Avoinna arkisin klo 9-17

Asuntokaupan aakkoset, osa 1: Asunto-osakkeesta LKV:hen

22-12-2015

A: Asunto-osake. Tavallisimpia asunto-osakkeita ovat kerros- ja rivitaloasunnot. Kun ostat itsellesi kodin näistä talomuodoista, ostat siis samalla oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määritettyä osaa rakennuksesta. Samalla sinusta tulee taloyhtiön osakas.

B: Betonirakentaminen. Betoni on yleinen asuintaloissa käytetty rakennusmateriaali. Esimerkiksi omakotitalon perustukset ovat lähes aina betonia, sillä se on luja ja hyvin kosteutta sietävä materiaali. Nykyään modernit, betoniset omakotitalot ovat kasvattaneet suosiotaan, ja betonia näkyy yhä enemmän myös sisustuksessa.

C: C on yksi energiatodistuksessa esiintyvistä energialuokista. Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta, ja se on esitettävä aina, kun myydään tai vuokrataan vuoden 1980 jälkeen rakennettua pientaloa. Rakennus luokitellaan energiatehokkuutensa perusteella luokkiin A–G, joista A on paras ja G huonoin.

D: Deflaatio. Deflaatio on taloustieteen termi, jolla tarkoitetaan yleisen hintatason laskua ja samalla rahan arvon nousua. Sen vastakohta on inflaatio eli rahan ostovoiman heikkenemisestä aiheutuva hintojen nousu.

E: Ensiasunto. Ensiasunnon ostajaksi katsotaan Suomessa 18–39-vuotias henkilö, joka ei ole aiemmin omistanut asuntoa yli 50 % omistusosuudella. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa asunnostaan varainsiirtoveroa, ja hän saa asuntolainastaan tavallista suurempia korkovähennyksiä.

F: Funktionalismi. Funktionalismi eli ”funkkis” on eräs arkkitehtuurin tyylisuunta, jota moni nykyajan asuinrakennuskin edustaa. Funktionalismin periaatteisiin kuuluu käytännöllisyyden korostaminen ja pelkistetty muotokieli. Suomen tunnetuin funktionalistisen tyylisuunnan edustaja on Alvar Aalto.

H: Hyvä välitystapa. Kiinteistönvälityslaissa edellytetään, että kiinteistönvälittäjän on noudatettava työssään hyvää välitystapaa. Hyvää välitystapaa noudattava kiinteistönvälittäjä tekee työnsä rehellisesti, ammattitaitoisesti ja kaikkien osapuolten etujen mukaisesti.

I: Isännöitsijäntodistus. Kiinteistönvälittäjä hankkii myytävästä asunto-osakkeesta tuoreen isännöitsijäntodistuksen aina ennen markkinoinnin aloittamista. Isännöitsijäntodistuksessa kerrotaan keskeiset tiedot mm. taloyhtiön tilanteesta, kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

J: Julkinen kaupanvahvistaja. Julkinen kaupanvahvistaja on henkilö, joka vahvistaa kiinteistökauppaa koskevat kauppakirjat ja valvoo kaupantekotilaisuutta. Julkisen kaupanvahvistajan on oltava aina läsnä kiinteistökaupassa, jotta kaupasta tulee lainvoimainen.

K: Kauppaneuvottelut. Kun myytävästä asunnosta on jätetty myyjää kiinnostava ostotarjous, alkavat kauppaneuvottelut. Neuvotteluissa etsitään asunnolle sopiva hinta, jonka sekä myyjä että ostaja hyväksyvät. Hinnan lisäksi neuvotteluissa käydään läpi myös muita tärkeitä kaupantekoon liittyviä asioita, kuten maksuehdot ja hallintaoikeuden siirto.

L: Laillistettu kiinteistönvälittäjä. Laillistettu kiinteistönvälittäjä eli LKV tarkoittaa henkilöä, joka on läpäissyt valtakunnallisen LKV-kokeen. LKV-tutkinto takaa asiakkaalle välittäjän tuntevan alan lainsäädännön ja asuntokaupan käytännöt.

Kurkkaa Asuntokaupan aakkosten toinen osa täältä!

Ostamassa tai myymässä asuntoa? Kerro siitä meille!

Aurea LKV

Jaa kirjoitus eteenpäin