| Avoinna arkisin klo 9-17

Isännöitsijäntodistus on yksi asuntokaupan tärkeimmistä asiakirjoista!

26-08-2020

Mitä isännöitsijäntodistus sisältää?

Asunto-osakeyhtiölaki määrittelee isännöitsijäntodistuksen sisällön minimivaatimukset. Isännöitsijäntodistus on asiakirja, johon on koottu kaikki tärkeät tiedot muun muassa asunto-osakeyhtiön taloudellisesta tilasta, kunnosta, tehdyistä ja tulevista remonteista sekä muista tulevaisuuden suunnitelmista.

Kuka hankkii isännöitsijäntodistuksen?

Isännöitsijäntodistuksen toimittaminen asuntokauppojen yhteydessä ostajalle on lakisääteistä. Isännöitsijäntodistusta ei luovuteta kelle tahansa: isännöitsijäntodistuksen saamiseen ovat oikeutettuja osakehuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistaja, osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä sekä välitysliike, joka on saanut toimeksiannon osakehuoneiston myyntiin tai vuokravälitykseen.

 

Asuntokaupoissa myyntitoimeksiannon tehneen omistajan kiinteistönvälittäjä hankkii isännöitsijäntodistuksen taloyhtiön isännöitsijältä muiden tärkeiden asiakirjojen tapaan. Isännöitsijäntodistus antaa tärkeää tietoa asunnosta ja taloyhtiöstä kaupan osapuolten lisäksi myös kiinteistönvälittäjälle. 

 

Asuntokaupoissa isännöitsijäntodistus saa olla korkeintaan kolme kuukautta vanha, joten sen sisältämä tieto on varmuudella tuoretta. Jos asuntokaupat venyvät yli kolmen kuukauden, niin kiinteistönvälittäjä tilaa päivitetyn isännöitsijäntodistuksen.

 

Isännöitsijäntodistus sisältää arvokasta tietoa – katso erityisesti nämä kohdat!

Isännöitsijäntodistukseen kannattaa aina tutustua huolellisesti asunto-osakkeen ostamisen yhteydessä. Isännöitsijäntodistuksen sisältämä tieto voi auttaa ostajaa hahmottamaan asunnon tulevaisuuden kustannuksia ja peilaamaan sitä tietoa ostotarjoukseen.

 

Kiinnitä huomiota isännöitsijäntodistuksen tärkeimpiin kohtiin:

  • Kuka on osakehuoneiston omistaja?
  • Miltä taloyhtiön ja asunnon remonttihistoria näyttää? Millaisia remontteja on tehty ja mitä suunnitellaan tehtävän tulevaisuudessa?
  • Mikä on taloyhtiön taloudellinen tila eli kuinka paljon taloyhtiöllä on lainaa? Kuinka suuri on asunto-osakkeeseen kohdistuvan lainan osuus?
  • Vastikkeen ja muiden kulujen määrä. Peritäänkö esimerkiksi parkkipaikasta tai saunavuorosta erillinen kuukausimaksu?
  • Kuka omistaa maa-alueen? Jos rakennus on vuokratontilla, niin vuokra voi nousta, jolloin myös asumiskustannukset lisääntyvät.
  • Mitä muita tiloja asunto-osakkeeseen liittyy (esimerkiksi varastotilat, piha-alue)?
  • Mahdollinen lunastuslauseke
  • Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuudesta ja se liitetään usein isännöitsijäntodistuksen yhteyteen

 

Jaa kirjoitus eteenpäin