| Avoinna arkisin klo 9-17

Säästä energiaa, osa 2: Kodin energiatehokkuuden parantaminen

22-11-2016

Älä anna lämmön valua hukkaan

Asujan kannalta miellyttävimmässä kodissa sisäilma tuntuu raikkaalta ja puhtaalta, eikä kovimmillakaan paukkupakkasilla tarvitse kärsiä vedon tunteesta. Uusissa taloissa energiatehokkuus on luonnollisesti kohdallaan, mutta vanhemmat rakennukset ovat ehtineet nähdä aikaa sen verran, että pienet tarkistukset energiatehokkuudessa saattavat olla toisinaan paikallaan, mikäli parannuksia ei ole vielä ehditty tehdä.

Ovien ja ikkunoiden saumojen tiivistäminen on yksi helpoimmista tavoista parantaa kodin energiatehokkuutta. Tiivistykset kannattaa tarkistaa säännöllisesti ja uusia aina tarpeen vaatiessa. On hyvä muistaa, että ikkunatkin kuluvat ajan myötä esimerkiksi auringonvalon ja sääolosuhteiden vuoksi, joten tiivisteiden lisäksi myös karmien, lasien ja puitteiden kunto on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

Jos vanhan talon energialasku tuntuu turhan suurelta, voi lisäeristyksestä olla joissain tapauksissa hyötyä energiakulujen pienentämisessä. Usein helpoin tapa kodin lisäeristämiseen on yläpohjan lisäeristys. Energiatehokkuutta parannettaessa on tärkeää ottaa huomioon, että kodin ilmanvaihto pysyy riittävän hyvällä tasolla. Lämmöneristyksen ja ilmanvaihdon parannussuunnitelmissa kannattaa aina hyödyntää asiantuntijoiden apua.

Pidä huolta jääkaapista

Sähkölaitteet ovat usein kodin merkittäviä energiasyöppöjä. Vanhat ja huonosti toimivat sähkölaitteet voivat kuluttaa energiaa yllättävän paljon, joten varsinkin kylmäsäilytyslaitteiden kohdalla kannattaa huolehtia, etteivät vanhat tai huonosti toimivat laitteet kasvata kodin sähkölaskua turhaan. Uusia sähkölaitteita hankkiessa kannattaa aina valita energiatehokkain vaihtoehto – vaikka ostohinta olisi korkeampi, pitkällä tähtäimellä syntyvä energiansäästö on joka tapauksessa parempi vaihtoehto sekä kukkarolle että ympäristölle.

Kylmälaitteiden oikeanlainen sijoittaminen keittiössä on niin ikään tärkeää. Kylmälaitetta ei tule sijoittaa lämmönlähteen, kuten uunin tai lämpöpatterin viereen, ja sijoituksessa tulee ottaa huomioon kylmälaitteen vaatima ilmankierto. Jääkaapin säännöllinen puhdistaminen, laitteiden taustan imuroiminen ja pakastimen sulattaminen tarpeen mukaan auttavat kaikki säästämään laitteiden sähkönkulutuksessa.

Energiatehokas koti ei tuhlaa

Energiatehokkaan kodin suunnittelemisessa tärkeintä on toimiva kokonaisuus. Energiatehokkaassa kodissa on viihtyisää asua kaikkina vuodenaikoina, eikä energian säästämiseksi tarvitse tinkiä asumismukavuudesta. Energiatehokkaan kodin suunnitelmissa on otettu huomioon niin kodin lämmöneristys, ilmanvaihto, vedenkulutus kuin sähkön käyttökin, ja ammattilaisten apua on hyödynnetty läpi suunnitteluprosessin. Kodin energiatehokkuuteen voi tutustua helposti jo asunnon ostovaiheessa esimerkiksi rakennuksen energiatodistuksen avulla.

Usein uusissa taloissa energiatehokkuudesta on huolehdittu huomattavasti paremmin kuin vähimmäismääräykset edellyttävät. Kuitenkin myös vanha talo voi olla hyvinkin energiatehokas, ja eristyksen ja ilmanvaihdon parantaminen tai esimerkiksi lämmitysjärjestelmän uusiminen voi pienentää myös vanhemman rakennuksen energiakustannuksia merkittävästi. Kannattaa muistaa, että energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin tarvitaan usein rakennusviranomaisen lupa.

Energiatehokasta asumista – mukavuudesta tinkimättä!

Kuvissa näkyvän kohteen tiedot löydät täältä (mikäli kohde on vielä vapaana): https://www.aurealkv.fi/ostamassa/kohde/TA5191/

Aurea LKV

Lue lisää:

Säästä energiaa! Keinot energiatehokkaaseen arkeen

Pidä asunnon sisäilma kunnossa

Mielessä ekologisen asunnon osto?

Jaa kirjoitus eteenpäin