| Avoinna arkisin klo 9-17

Vinkit kodin turvallisuuteen kesällä

11-07-2017

Miten ukkoseen varaudutaan?

Sanonnan mukaan Suomen kesä on lyhyt, mutta vähäluminen. Lyhyen kesäkauden etuna on se, että myös ukkospäiviä on vähemmän kuin lämpimissä maissa, ja sen myötä ukkosen aiheuttamat vauriotkaan eivät ole järin yleisiä. Siitä huolimatta ukkoselta voi ja kannattaakin suojautua etenkin haja-asutusalueella sijaitsevassa omakotitalossa.

Salama kulkeutuu tyypillisesti lyhintä mahdollista kulkureittiä pitkin, ja siksi esimerkiksi puut ja maanpinnan kohoumat ovat usein alttiimpia salamaniskuille. Jos omakotitalo sijaitsee haja-asutusalueella avoimella paikalla eikä lähistöllä ole esimerkiksi puita, voi salama huono-onnisimmassa tapauksessa iskeytyä taloon jopa suoraan. Yleisempää kuitenkin on, että salama iskee rakennuksen sijasta esimerkiksi ilmassa kulkeviin sähkölinjoihin. Salama saattaa toisinaan edetä ilmassa kulkevien sähköjohtojen välityksellä pitkiäkin matkoja, jolloin seurauksena voi olla jännitepiikki ja sähkölaitteiden vaurioituminen. Kaupunkialueella ylijännitteen vaara on huomattavasti vähäisempi kuin maaseudulla, jossa asutus on väljempää ja ilmajohtoja ei ole välttämättä korvattu turvallisemmilla maakaapeleilla.

Jos koti tai vapaa-ajan asunto sijaitsee alueella, jossa ukkonen voi aiheuttaa ongelmia, on rakennus mahdollista suojata erityisillä ukkossuojausrakenteilla. Sähkölaitteet voidaan puolestaan suojata ylijännitesuojilla, jotka estävät virtapiikkien aiheuttamat vahingot. Toinen mahdollinen keino on varsin edullinen ja perinteinen: sähkölaitteiden pistokkeiden sekä internet- ja televisiokaapelien irrottaminen pistorasiasta aina ukkosen ajaksi. Omasta kotivakuutuksestasi voi tarkistaa, miten vakuutus korvaa mahdollisia ukkosen aiheuttamia vahinkoja.

Suojaa koti murroilta

Loma-aikana on mukavaa vaihtaa maisemaa, ja monelle lomatunnelmaan heittäytyminen onnistuu parhaiten jossain muualla kuin kotona. Jos koti jää pitkäksi aikaa tyhjilleen, on murtovarkailta suojautuminen tarpeen, sillä asuntomurtojen riskin tiedetään kasvavan erityisesti kesälomien aikaan. Tehokas ja hyväksi havaittu suoja vorojen varalle löytyy naapurustosta ja lähipiiristä. Pyydä luotettavaa naapuria tarkkailemaan kotiasi loman aikana ja ilmoittamaan mahdollisista oudoista kulkijoista kodin lähettyvillä.

Postilaatikko kannattaa käydä tyhjentämässä säännöllisesti ja nurmikko leikata, jotta koti näyttäisi asutulta. Lomanviettopaikoista kannattaa jakaa tietoa sosiaaliseen mediaan vain harkiten, ja erityisesti julkiset lomapäivitykset kannattaa säästää tehtäväksi vasta loman jälkeen. Julkisen profiilin päivitysten perusteella murtomiesten on helppo onkia haltuunsa myös lomailijan osoitetiedot.

Näiden seikkojen lisäksi kannattaa varmistaa, että kodin lukitus on kunnossa ja ajan tasalla. Etuoven kunnollisen lukituksen lisäksi myös terassin, kodinhoitohuoneen ja takaoven lukot kannattaa tarkistaa ja varmistaa, että ovet saa laitettua takalukkoon. Kotiin voi asennuttaa myös erillisen hälytysjärjestelmän, jonka voi halutessaan liittää hälyttämään suoraan hälytyskeskukseen. Hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat näkyvällä paikalla saavat luultavasti vorot toisiin ajatuksiin.

Lue lisää:

Muista nämä vapaa-ajan asunnolla! Muistilista mökille

Kesäasunto talvikuntoon!

Jaa kirjoitus eteenpäin