| Avoinna arkisin klo 9-17

Kodin valaistus on tärkeä osa sisustusta

19-08-2019

Lähde liikkeelle tilan tarpeen mukaan

Kun kodin valaistus lähdetään toteuttamaan, tulee ensimmäisenä miettiä, mikä on valaistavan tilan käyttö ja millaisen valaistuksen se vaatii. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaikkiin kodin tiloihin on hyvä saada riittävä perusvalaistus, esimerkiksi siivoamista varten.

Perusvalaistuksen lisäksi eri tiloihin voidaan luoda erilaisia tunnelmia ja valaistuksia tarpeen mukaan. Esimerkiksi makuuhuoneessa ja olohuoneessa ei aina tarvita kirkasta valaistusta. Näihin huoneisiin voi käyttää himmeämpiä, lämpimiä ja epäsuoria tunnelmavaloja. Sen sijaan keittiössä on oltava tarpeeksi tasaista valoa, jotta ruoanlaitto on turvallista. Kylpyhuoneessa on hyvä olla kirkas ja viileänsävyinen, luonnonvaloa matkiva, valaistus esimerkiksi meikkaamista varten. Kirkas valaisu myös raikastaa kylpyhuoneen ilmettä.

Suositeltavaa on, että yhdessä tilassa käytetään vain yhden värilämpötilan valaisimia, jotta lopputulos on yhdenmukainen. Jos tilaan halutaan kuitenkin mahdollisuus käyttää erilaista valaistusta tarpeen mukaan, voi käyttää himmennettäviä valaisimia. Kaikkien valaisimien ei myöskään tarvitse olla päällä yhtäaikaa. Makuuhuoneessa voi olla esimerkiksi kirkkaampi kattolamppu siivouspäiviä varten, epäsuoria tunnelmavaloja rentouttavaan oleskeluun ja kohdennettu lukulamppu lukuhetkiä varten.

Kodin valaistus – tunne termit

Valon määrä, valaistusvoimakkuus, värilämpötila? Vanhastaan on totuttu katsomaan lamppuostoksilla lampun wattimäärää. Tämä kertoo kuitenkin vain sähkönkulutuksen määrän, joka voi vaihdella lampputyypin mukaan paljonkin. Nykyään parempi onkin kiinnittää huomio valon määrään, joka ilmoitetaan lumen arvona (lm). Esimerkiksi vanhaa 60 watin hehkulamppua vastaavan valomäärän antaa ledi- tai energiansäästölamppu, jonka lumen arvo on 800. 40 watin hehkulamppua taas vastaa 470 lm ledi- tai energiansäästölamppu.

Lisäksi lampussa voi olla ilmoitettuna valaistusvoimakkuus, luksi (lx), värintoistokyky Ra -indeksi sekä valovoima kandela (cd). Näihinkin arvoihin on hyvä tutustua ainakin perustasolla, jos suunnittelee kodin valaistuksen itse.

Valotehokkuuden lisäksi on tärkeä huomioida värilämpötila. Lämmin valaistus on tunnelmallinen, viileä valaistus on lähempänä luonnonvaloa ja piristää. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä (k). Mitä pienempi kelvin -luku, sitä keltaisempi (lämpimämpi) valo. Esimerkiksi vanhojen hehkulamppujen tyypillinen värilämpötila oli 2700 k. 4000 k on puolestaan viileä, valkoinen värilämpötila, joka on lähellä luonnonvaloa.

kodin valaistus

Kodin valaistus – valaisimen valinta

Kun on selvitetty valaisun tarve ja tuntee lamppujen termistön ja niiden merkityksen, voi alkaa valita varsinaisia valaisimia. Erilaisia valaisimia on valittavana lähes loputtomasti: kattolamppuja, pieniä pöytävalaisimia, lattialle sijoitettavia korkeita korkeita ja matalia valaisimia, spottivaloja, valosarjoja.

Valaisimet valitaan ja sijoitetaan tarpeen mukaan ja niihin ostetaan tarpeeseen sopivat lamput. Tässä vaiheessa voi päästää myös luovuuden valloilleen. Voit ostaa tyyliisi sekä sisustukseen sopivat valaisimet ja leikitellä erilaisten valaisimen yhdistelmillä. Kun perusasiat, valaisutarve ja sopiva valon määrä sekä värilämpötila, ohjaavat valaisimien valintaa, onnistut valinnoissasi.

Lue lisää:

Vinkit kodin valaistukseen, osa 1

Vinkit kodin valaistukseen, osa 2

Vinkit kodin valaistukseen, osa 3

Kodin tunnelmavalot – valoa syksyyn!

aurealkv.fi

Jaa kirjoitus eteenpäin