| Avoinna arkisin klo 9-17

Millaisia asumismenoja omistusasunnossa on?

24-11-2015

Yhtiövastike

Taloyhtiöissä maksetaan kuukausittain yhtiövastiketta, jonka määrästä päätetään yhtiökokouksessa. Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta, joista ensin mainitulla katetaan talon ylläpidosta aiheutuvia kustannuksia, ja jälkimmäisellä maksetaan taloyhtiön rakennus- ja remonttilainojen lyhennyksiä ja korkoja. Näiden lisäksi yhtiökokouksen päätöksellä voidaan kerätä erillistä korjausvastiketta peruskorjauksien rahoittamiseksi. Jo asunto-osakkeen ostovaiheessa on hyvä ottaa selville, mitä kaikkea kyseisen taloyhtiön yhtiövastike pitää sisällään.

Muut taloyhtiön käyttökorvaukset

Joissakin taloyhtiöissä kerätään yhtiövastikkeen lisäksi vielä erilliset korvaukset esimerkiksi saunavuorosta tai autopaikasta. Nämä erilliset käyttökorvaukset ovat täysin talokohtaisia.

Sähkö-, vesi- ja lämmitysmaksut

Mahdollisen erillisen vesimaksun määrä taloyhtiössä vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä kiinteä maksu vai kulutuksen mukaan perittävä maksu. Omistusasunnon kuluja laskiessa kannattaa ottaa huomioon, että sähkö, vesi ja lämmitys voivat lohkaista isonkin loven lompakkoon riippuen mm. talon lämmitysmuodosta, energiatehokkuudesta ja asukkaiden kulutustottumuksista. Eri lämmitysmuodoilla on merkittäviä hintaeroja, joten niitä kannattaa vertailla jo ostovaiheessa.

Vakuutukset

Kotivakuutus on joka kodin turva, jonka avulla voidaan kattaa yllättäviä kuluja esimerkiksi varkauden, vesivahingon tai tulipalon sattuessa. Kerros- ja rivitaloissa irtaimiston vakuutus riittää, mutta omakotitalossa myös rakennus on vakuutettava erikseen. Kodin vakuutuksista saat lisätietoja vakuutusyhtiöltä.

Kiinteistövero

Omakotitaloasujien on maksettava vuosittain kiinteistöveroa. Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka päättää kunta.

Jätehuolto

Taloyhtiössä jätehuolto sisältyy yhtiövastikkeeseen, mutta omakotitalossa jätehuollosta solmitaan erillinen sopimus jätehuoltoyrityksen kanssa.

Remontit ja muu huolto

Jossain vaiheessa asumista tulee tarpeeseen tehdä pienempiä tai isompia remontteja. Olipa kyseessä sitten keittiökalusteiden uusiminen tai parketin asennus, mahdollisia tulevia remontteja kannattaa miettiä jo asunnon ostovaiheessa. Huoneistoon jo tehdyistä remonteista voit tiedustella kiinteistönvälittäjältäsi; hän kertoo tulevan kotisi korjaushistoriasta mielellään.

Jaa kirjoitus eteenpäin