Mitä ovat asunnon myyntihinta ja velaton hinta?

Toisinaan asuntojen myynti-ilmoituksissa esiintyvät käsitteet myyntihinta (mh), velaton hinta (vh) ja velaton myyntihinta (vmh). Nämä termit voivat aiheuttaa kokemattomalle asunnonostajalle päänvaivaa. Jos asunnon myynti-ilmoituksessa on ilmoitettu sekä myyntihinta että velaton hinta, kumpi niistä onkaan se varsinainen maksettava summa?

Valkoinen pöytä, jossa kynttilä ja kukkavaasi

Myyntihinta

Myyntihinta tarkoittaa asunnosta rahana maksettavaa kauppahintaa. Myyntihinta on siis se summa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupantekotilanteessa. Aiemmin asunnon ostajan kauppatilanteessa maksama varainsiirtovero maksettiin asunnon myyntihinnan perusteella, mutta vuodesta 2013 lähtien vero on alettu periä asunnon velattomasta hinnasta.

Velaton hinta tai velaton myyntihinta

Velaton hinta tai velaton myyntihinta tarkoittaa hintaa, johon on myyntihinnan lisäksi sisällytetty mahdollinen asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiön lainasta. Lainaosuutta voidaan lyhentää kuukausittaisena vastikkeena osakeyhtiölle, ja yleensä osuus on myös mahdollista maksaa kerralla pois ostamisen yhteydessä, jos ostaja niin haluaa. Velaton hinta kertoo siis ostajalle myyntihintaa paremmin, minkä suuruinen asunnosta maksettava kokonaishinta on. Jos asuntoon ei sisälly velkaosuutta, on myyntihinta ainoa hinta, joka ilmoituksessa näkyy.

Aurean myynti-ilmoituksia pääset selaamaan täältä.