| Avoinna arkisin klo 9-17

Omakotitalo, kerrostalo vai rivitalo? Miten valitsen sopivan kodin?

18-09-2019

Miten valitsen sopivan kodin?

Miten valitsen sopivan kodin? Kodin tyypin valinnassa on hyvä lähteä omista ja perheesi tarpeista ja toiveista. Tarvitsetko omaa rauhaa? Haluatko vapautta remontoida ja muokata kotiasi? Haluatko tehdä pihatöitä? Haluatko yhteisöllisyyttä? Haluatko jakaa vastuuta? Kaikissa asuntotyypeissä on omat plussansa ja miinuksensa. Ei siis ole yhtä oikeaa vastausta, mikä on paras asuntotyyppi.

Omakotitalo

Omakotitalo on monien toivekoti. Omakotitalossa on sekä paljon vapautta että vastuita. Omakotitaloa saa remontoida ja muokata vapaasti ja omassa talossa on enemmän rauhaa, kun seinän takana ei ole naapureita meluamassa tai valittamassa sinun äänistäsi. Omakotitaloissa on usein myös enemmän tilaa niin itse asunnossa kuin pihallakin.

Vapauden ja rauhan vastapainoksi omakotitalossa on enemmän vastuita. Vastaat itse muun muassa pihan hoidosta, rakennuksen ylläpidosta ja jätehuollon järjestämisestä. Voit tietenkin palkata ammattilaiset avuksi, mutta kustannuksista vastaat itse.

Omakotitalo sopii hyvin esimerkiksi rauhaa ja tilaa kaipaaville lapsiperheille ja niille, jotka haluavat tehdä paljon itse.

Kerrostaloasunto

Kerrostaloasunto on asuntotyyppinä lähes vastakohta omakotitalolle. Kerrostalossa naapurit ovat heti seinän takana ja äänet kuuluvat asunnosta toiseen. Kerrostaloasumisessa tulee sietää normaaliin elämään kuuluvat äänet naapurista ja samalla ottaa myös naapurit huomioon omissa toimissaan. On myös noudatettava taloyhtiön sääntöjä, esimerkiksi hiljaisen ajan suhteen.

Kerrostaloasuntoa ei myöskään voi remontoida vapaasti. Monista remonteista on ilmoitettava taloyhtiölle ja niille on saatava lupa. Taloyhtiökokous päättää myös yleisistä remonteista, joten taloon voi tulla vaikka julkisivuremontti, vaikka itse et sitä olisi halunnut.

Kerrostaloasumisen plussa on sen huolettomuus. Taloyhtiö vastaa monista huolto- ja ylläpitotoimista. Sinun ei tarvitse huolehtia pihan hoidosta tai kattoremonteista ja jätehuoltokin sisältyy yhtiövastikkeeseen.

Monet myös pitävät kerrostaloasumisen yhteisöllisyydestä. Lähellä oleviin naapureihin on helppo tutustua. Monesti kerrostalot myös sijaitsevat alueilla, joilla on hyvä palvelutarjonta lähellä.

Kerrostaloasunto on hyvä valinta, jos haluaa huoletonta asumista tai asunnon ylläpitoon ei ole aikaa tai osaamista. Kerrostalo on hyvä valinta monesti myös iäkkäämmille asukkaille, joiden kunto ei enää riitä omakotitalon ylläpitoon.

Rivitalo tai paritalo

Rivi- tai paritaloasuminen asettuu omakotitalo- ja kerrostaloasumisen välimaastoon. Rivitalossa tai paritalossa on usein enemmän tilaa, rauhaa ja vapautta kuin kerrostalossa, mutta vähemmän vastuuta kuin omakotitalossa.

Rivi- tai paritaloasuminen hoidetaan usein taloyhtiömuodossa ja päätökset tehdään yhdessä. Muun muassa vastuu rakennusten ja piha-alueiden hoidosta jaetaan. Tehtäviä voidaan tehdä talkootyönä yhdessä asukkaiden kesken tai palvelut voidaan ostaa yhdessä.

Rivitalossa tai paritalossa on enemmän rauhaa kuin kerrostalossa ja usein myös oma piha. Naapurit täytyy kuitenkin ottaa huomioon, joten ihan samaa vapautta ei saa kuin omakotitalossa. Rivi- tai paritalossa saa kokea myös yhteisöllisyyttä, vaikka naapureita ei olisi yhtä paljon kuin kerrostalossa.

Rivitalo- tai paritaloasuminen sopii henkilölle, joka on valmis jakamaan vastuut ja elämään yhteisöllisesti, mutta kaipaa myös omaa rauhaa ja tilaa.

Miten valitsen sopivan kodin? – laske budjettisi

Omien toiveiden ja tarpeiden lisäksi kodin valinnassa täytyy huomioida myös oma budjetti. Kuinka paljon rahaa voi ja on valmis panostamaan asumiseen? Budjetissa täytyy huomioida sekä asunnon ostokustannukset että ylläpitokulut.

Omakotitaloasuminen on yleensä kalleinta ja kerrostaloasuminen halvinta. Omakotitalojen hinta on usein korkeampi kuin muiden asuntotyyppien. Lisäksi ylläpitokustannuksista on vastuussa yksin. Kustannuksia syntyy muun muassa sähköstä, lämmityksestä, käyttövedestä, jätehuollosta, vakuutuksista ja veroista.

Kerrostaloasumisessa ylläpitokulut jakautuvat taloyhtiön asukkaiden kesken. Ylläpito maksetaan yhtiövastikkeessa, joka yleensä sisältää muun muassa lämmityskulut ja jätehuollon. Sähkö- ja vesimaksu on usein erillinen. Kerrostalossa asuessa asumisen kustannukset on myös helpompi ennakoida, koska kulut ovat yleensä samat joka kuukausi.

Rivitalossa tai paritalossa ostohinta on usein pienempi kuin omakotitalossa, mutta suurempi kuin kerrostaloasunnossa. Rivi- tai paritalossa kustannuksia jaetaan naapurien kanssa, esimerkiksi jätehuollon kohdalla. Rivi- ja paritaloasujat voivat säästää, mikäli ylläpitoa tehdään talkoovoimin eikä palkkaamalla ammattilaisia, tämä kuitenkin vaatii yhdessä sopimista ja asioiden toteuttamista.

Sopivan kodin juuri sinulle, voit valita vain itse. Sovittamalla omat toiveet ja tarpeet omaan budjettiin kaikille löytyy sopiva koti!

Lue lisää:

Millaisia asumismenoja omistusasunnossa on?

Omistusasunnon remontointi

Omistusasunnon vakuutukset – millainen kotivakuutus minulla tulisi olla?

Jaa kirjoitus eteenpäin