| Avoinna arkisin klo 9-17

Muuttajan vinkit 2: muistilista muuttoviikolle

21-02-2017

Muuttoviikon muistilista:

  • Hanki hyvät pakkausmateriaalit.

Tässä vaiheessa olet varmaankin jo hankkinut muuttolaatikot ja kenties aloittanut pakkaamisenkin. Tavallisten muuttolaatikoiden lisäksi pakkaamisurakkaa helpottamaan on olemassa tukku muitakin pakkaustarvikkeita, kuten pakkausteippiä, kiristekalvoa (esimerkiksi kaapinovien sulkemiseen), kuplamuovia, kulmasuojia, aaltopahvia sekä pusseja ja laatikoita moneen eri tarkoitukseen. Myös perinteiset sanomalehdet, pyyhkeet ja viltit ovat hyviä apuvälineitä herkästi särkyvien materiaalien pakkaamiseen.

  • Pakkaa kohtuudella.

Etenkin kirjoja ja muita painavia esineitä pakatessa kannattaa muistaa, että täyteen pakattu muuttolaatikko voi painaa yllättävän paljon. Saat pidettyä laatikot kohtuullisen painoisina, kun pyrit pakkaamaan jokaiseen laatikkoon myös kevyitä tavaroita raskaampien esineiden lisäksi. Muista myös jättää tarpeeksi tilaa muuttolaatikoihin, jotta ne on helppo pinota päällekkäin kuljetuksen aikana.

Käytätkö jätesäkkejä? Jätesäkit tai muut tukevat muovisäkit ovat hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi tyynyjen, peittojen ja vaatteiden kuljettamiseen. Muista pakata jätesäkkeihinkin tavaraa vain sen verran, että saat säkin suun helposti solmuun.

Laatikoihin ja jätesäkkeihin on hyvä merkitä aina, mihin huoneeseen ne sijoitetaan uudessa asunnossa. Näin nopeutat muuttourakkaa ja vähennät purkamisvaiheen työmäärää, kun laatikoita ei tarvitse enää siirrellä huoneesta toiseen. Myös kohdeasunnossa kannattaa merkitä huoneet näkyvästi etenkin, jos kyseessä on iso asunto.

Pari päivää ennen muuttoa:

  • Suojaa lattiat, ovenkarmit ja portaat.

Sekä vanhan että uuden asunnon pintamateriaalit ovat muuttopäivänä alttiita kolhiintumiselle, kun painavia tavaroita kannetaan huoneesta toiseen. Pohdi ajoissa, mitkä kohdat asunnoissa ovat sellaisia, jotka kannattaa suojata mahdollisten kolhujen varalta. Levitä kodin kulkuväylien suojaksi paksua suojapaperia ja teippaa se hyvin kiinni lattiaan.

  • Entä siivous?

Vanhan kodin siivous kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi kaappeja voit siivota sitä mukaa, kun pakkaat niistä tavaroita muuttolaatikoihin. Varsinainen loppusiivous tehdään kuitenkin vasta, kun asunto on jo tyhjillään. Jos haluat säästää siivoamisen vaivan, voi siivouksen tilata myös ammattilaisilta.

  • Varaa paikka muuttoautolle.

Viimeistään muuttopäivää edeltävänä päivänä kannattaa pohtia, minne muuttoauto voidaan pysäköidä muuton ajaksi. Parasta on, jos muuttoautolle saadaan varattua muuttopäiväksi oma pysäköintitila mahdollisimman läheltä ulko-ovea.

  • Pakkaa tärkeimmät tavarat erikseen.

Jotta tärkeät tavarat ovat tarvittaessa helposti käden ulottuvilla, kannattaa erilliseen reppuun tai laukkuun pakata jokaisen perheenjäsenen olennaisimmat tarvikkeet. Tähän ”selviytymispakkaukseen” voit laittaa niin vaihtovaatteet, hammasharjat ja toilettilaukun, puhelimien laturit kuin lasten lempilelutkin – vähän samaan tapaan, kuin olisitte lähdössä matkalle.

Kun muutto koittaa:

  • Tee tarkistus uudessa asunnossa.

Mahdollisimman pian muuton yhteydessä kannattaa uusi asunto katsoa vielä kunnolla läpi mahdollisten puutteiden tai ongelmakohtien varalta. Samalla voit tarkistaa, että palovaroittimet ovat ehjiä ja toimintakunnossa.

  • Varaa murkinaa muuttoavulle.

Jos muutat omatoimisesti, muista varata talkooväelle pientä purtavaa muuton lomaan. Näin kantaminen sujuu huomattavasti sukkelammin.

  • Ilmoita isännöitsijälle.

Taloyhtiöön muutettaessa on muistettava tehdä isännöitsijälle muuttoilmoitus. Muuttoilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman pian muuton jälkeen.

  • Muista avainten luovutus!

Onnea uuteen kotiin!

Lue artikkelin ensimmäinen osa täältä.

 

Lue lisää:

Miten asuinalue kannattaa valita?

Ostaisinko uudiskohteen?

 

Jaa kirjoitus eteenpäin