| Avoinna arkisin klo 9-17

Onnistu asuntokaupassa! Vinkkejä asunnon myyntiin

03-05-2016

Myyjän vinkit sujuvaan asunnon myyntiin:

 

1. Käytä kokenutta kiinteistönvälittäjää

Harkitsemattomasti määritelty hintapyyntö on yhä yleisin syy sille, miksi asunnon myynti voi jäädä junnaamaan paikoilleen. Hinnan määrittely koostuu useista eri osa-alueista, joten pelkkään tunteeseen tai naapuritalon hintaan perustuva arvio meneekin usein enemmän tai vähemmän hakoteille. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa määritellä perustellun hinta-arvion, jonka pohjalta myynti saadaan aloitettua ripeästi. Samalla vältytään asetelmalta, jossa ostajien kiinnostus vähenee sitä mukaa, kun myynti-ilmoitus venyy internetin asuntoportaaleissa kuukaudesta toiseen.

Sopivan välittäjän valinnassa kannattaa miettiä kokonaisuutta. Oletko kuullut välittäjästä suosituksia? Millaisen vaikutelman saat hänestä keskustelun perusteella? Kiinteistönvälityksessä henkilökemialla on yllättävän suuri merkitys, sillä rehelliseen ja jämptiin välittäjään on ostajienkin helppo luottaa.

Lue vinkit kiinteistönvälittäjän valintaan.

2. Kerro kaikki olennainen tieto asunnostasi

Asunnon myyjänä sinua sitoo tiedonantovelvollisuus, jonka mukaan sinun on kerrottava ennen kaupantekoa kaupan osapuolille kaikki sellaiset tiedot, joiden voidaan olettaa vaikuttavan asuntokauppaa koskevaan päätöksentekoon. Koska kiinteistönvälittäjän tehtävänä on varmistaa avoin tiedonkulku ostajan ja myyjän välillä, myyjän tuleekin kertoa heti alusta alkaen välittäjälle kaikki mahdollinen tieto asunnosta ja sen ympäristöstä. Oleellisia tietoja ovat myös kaikki sellaiset seikat, jotka saattavat alentaa asunnon käyttömahdollisuuksia tai arvoa.

Jos kyseessä on pientalokauppa, teetetään kohteessa kuntotarkastus. Lisäksi pakollisena vaaditaan energiatodistus uudiskohteista, asuinkerrostaloista, rivitaloista sekä vuoden 1980 jälkeen rakennetuista pientaloista.

3. Ole valmis joustamaan

Koska asuntokaupassa kohtaavat kahden osapuolen, ostajan ja myyjän, tarpeet ja toiveet, on osapuolten neuvoteltava useista tärkeistä asioista ennen varsinaista kaupantekoa. Myyjänä sinun kannattaa varautua esimerkiksi siihen, että ostajaehdokas haluaa tinkiä myyntihinnasta jonkin verran. Etukäteen kannattaakin pohtia, minkä verran hinnasta on valmis joustamaan tarpeen vaatiessa. Kiinteistönvälittäjän tehtävänä on kuitenkin hoitaa sinun puolestasi kiperät kauppaneuvottelut – sinun tehtävänäsi on joko hyväksyä tai hylätä esitetyt tarjoukset. Toki voit halutessasi esittää vastatarjouksen, jonka välittäjä ilmoittaa ostajaehdokkaalle.

Toinen yleinen, neuvotteluja vaativa asuntokaupan osa on kohteen vapautuminen. Välittäjän avulla nämäkin asiat saadaan ratkaistua tavalla, joka varmasti miellyttää kaikkia osapuolia.

4. Panosta yleisvaikutelmaan

Kun ostaja katselee asunnon kuvia myynti-ilmoituksesta ja käy esittelyssä, hän kiinnittää aina huomiota asunnon yleisvaikutelmaan. Yleisvaikutelman perusteella luotu mielikuva on usein ratkaisevassa asemassa lopullisen ostopäätöksen tekemisessä.

Huolellinen siivoaminen, repsottavien tapettien ja muiden pikkuvikojen korjaus sekä tavaroiden järjestely riittävät usein siistin yleisvaikutelman luomiseen. Lisää vinkkejä asuntoesittelyyn valmistautumiseen löydät täältä.

Lue lisää aiheesta asunnon myynti:

Täytyykö myytävän kodin olla valkoinen?

Miksi asunto ei mene kaupaksi?

Viisi syytä sille, miksi kiinteistönvälittäjän käyttäminen asuntokaupassa kannattaa

Jaa kirjoitus eteenpäin