Ota nämä asiat huomioon ennen ostopäätöstä! Muistilista asunnon ostajalle

Asunnon ostaminen on yksi elämän merkittävimmistä tapahtumista. Ennen kuin saat unelmakodin avaimet käteesi, on edessä monta tärkeää käytännön seikkaa, joiden pohtimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa. Aurea on koonnut avuksesi muistilistan asioista, jotka ainakin kannattaa ottaa huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä. Useimmat näistä selviävät helposti jo asuntoesittelyssä, ja kiinteistönvälittäjäsi kertoo sinulle mielellään lisätietoa, jos jotain jää epäselväksi.

Kiinteistönvälitysyritys Aurea LKV:n kuva pöydästä ylhäältäpäin kuvattuna Knuutilantien kohteessa

Kun sopiva asunto löytyy

  • Tarkista, että rahoitusasiat ovat kunnossa, ja sinulla on lainalupaus pankilta.
  • Selvitä asunnon myyntihinta ja velaton hinta, ja ota selvää myös velkaosuuden maksuaikataulusta.
  • Selvitä muut asumisesta koituvat kulut. Asunto-osakkeissa kuluihin voivat kuulua ainakin vastikkeet, erillinen vesimaksu, sähkömaksu sekä autopaikasta ja saunavuorosta koituvat kulut. Kiinteistöissä asumiskuluja lisäävät esimerkiksi vesi- ja jätemaksut, lämmitys ja kiinteistövero.
  • Ota selvää asuntoon tehdyistä peruskorjauksista sekä mahdollisesta tulevasta remontintarpeesta. Jos tiedossa on tulevia korjauksia tai haluat päivittää asunnon ilmettä, varaudu siihenkin taloudellisesti.
  • Sovi asunnon vapautumisaikataulusta. Asunnon hallinta- tai omistusoikeutta koskevat asiakirjat luovutetaan uudelle asukkaalle tavallisesti hallinnan vaihtumisen yhteydessä.
  • Selvitä tontin omistussuhde ja lähialueen kaavoitustilanne. Jos tontti on vuokrattu, ota selvää vuokraoikeuden päättymisestä.
  • Perehdy huolellisesti taloyhtiön yhtiöjärjestykseen ja isännöitsijäntodistukseen. Todistuksesta näet mm. taloyhtiön menneet ja tulevat korjaukset, yhtiön taloudellisen tilan ja lainojen määrän.
  • Tutki asuinalueen liikenneyhteyksiä ja palveluita. Jos käytät joukkoliikennettä, vastaavatko tälle alueelle kulkevat vuorot tarpeitasi? Jos sinulla on lapsia, missä lähimmät päiväkoti ja koulu sijaitsevat?


Helpoin ja turvallisin tie uuden kodin hankintaan on ammattitaitoisen ja luotettavan kiinteistönvälittäjän käyttäminen. Me Aurealla etsimme juuri sinulle sopivan asunnon sekä huolehdimme nähtäväksesi kaikki asuntokaupassa tarvittavat asiakirjat. Jos asunnon ostamiseen liittyvät asiat mietityttävät, vastaamme mielellämme mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Avaimet unelmiesi kotiin löydät meiltä!

https://www.aurealkv.fi/ostamassa