| Avoinna arkisin klo 9-17

Syksyn muistilista omakotitaloon

05-09-2017

Pihalla ja puutarhassa…

  • Syksyllä maaperä alkaa vähitellen sopeutua tulevaan talveen, ja nurmikon kasvu hidastuu. Kun leikkaat viimeisen kerran nurmikon syksyllä, kannattaa leikkurin terät säätää hieman ylemmäs kuin tavallisesti. Nurmikon jättäminen pidemmäksi, vähintään viiden sentin mittaiseksi, auttaa nurmikkoa saamaan paremmin hyödyn irti vähenevästä auringonvalosta.
  • Haravointi kuuluu perinteisiin syyspuuhiin, ja väriloistossa kylpevät lehtikasat innostavat usein myös perheen pienimmät mukaan haravointitalkoisiin. Nykyään suositellaan, ettei pihaa kannata haravoida aivan tyhjäksi lehdistä, sillä kohtuullinen määrä lehtiä lannoittaa maatuessaan nurmikkoa ja suojaa maaperää lumen aiheuttamilta vaurioilta. Kaikkia lehtiä ei kuitenkaan kannata jättää maahan, sillä silloin ne pakkautuvat maatuessaan maan pinnalle tiiviiksi kerrokseksi, joka vahingoittaa alla olevaa nurmea. Halutessasi voit silputa maahan jäävät lehdet pienemmäksi ruohonleikkurin avulla. Osan lehdistä voit siirtää katteeksi pensaiden ja puiden juurille – näin saat kasveille helpon ja luonnonmukaisen suojauksen talven kylmyyttä vastaan.
  • Nurmikon ja muiden kasvien syyslannoitus neuvotaan tyypillisesti tehtäväksi Pohjois-Suomessa jo elokuun puolella. Jos lannoitus unohtui tältä vuodelta, ei hätää: voit palata asiaan keväällä ja lannoittaa kasvit silloin kasvukauteen valmistavalla lannoitteella.
  • Pihalla ja puutarhassa on hyvä muistaa kasvien suojaaminen tuhoeläinten varalta. Suojaverkot pitävät huolen, etteivät jänikset, rusakot ja myyrät pääse popsimaan talven aikana kasveja parempiin suihin.

Talossa ja talon ympäristössä…

  • Putoavat lehdet pakkautuvat helposti vesikouruihin tiiviiksi kasaksi, mikä puolestaan voi tukkia kourun ja syöksytorvet. Sadevesijärjestelmän kunto kannattaa tarkistaa syksyn tullen ja puhdistaa kourut tarkoitukseen soveltuvan pitkävartisen harjan avulla. Puhdistuksessa voi ja kannattaakin hyödyntää myös ammattilaisen apua etenkin, jos kyseessä on korkea rakennus.
  • Syksyn runsaiden sateiden ansiosta maaperä on tähän aikaan hyvin kostea. Nyt on hyvä aika tarkistaa salaojajärjestelmän toimivuus ja varmistaa, ettei sadevesikaivoissa ole tukoksia.
  • Ennen lämmityskauden alkua on hyvä tarkistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii kuten pitääkin. Jos havaitset ongelmia, ota yhteyttä LVI-ammattilaiseen.

Muista myös mökin syyshuolto

  • Kuten talo, myös kesämökki kaipaa huoltoa ennen talven tuloa. Viemäreiden tyhjentäminen, vesijohtojärjestelmän sulku, savupiipun suojaus ja sähköjen katkaiseminen ovat esimerkkejä talven varalta tehtävistä toimenpiteistä etenkin, jos mökillä ei ole tarkoitus käydä talviaikana. Lue lisää kesäasunnon valmistamisesta talvikuntoon täältä: Kesäasunto talvikuntoon!

Aurinkoista syksyä!

 

Lue lisää:

Kesäasunto talvikuntoon!

Kevään tarkistuslista pihalle

 

Jaa kirjoitus eteenpäin