| Avoinna arkisin klo 9-17

Valmistaudu talvea varten, osa 1 – omakotitalon muistilista

07-11-2017

Varaudu talveen kotona:

  • Talvella puulla lämmittäminen on mainio keino säästää lämmityskuluissa, ja iloinen tuli takassa tai leivinuunissa luo myös aivan oman tunnelmansa kotiin. Viimeistään lämmityskauden käynnistyessä kunnolla kannattaa vielä varmistaa, että tulisijat on nuohottu viimeisen vuoden sisällä, ja että polttopuita on varattu riittävästi talven varalle. Tulisijoissakin voi olla eroja, joten jos olet vasta muuttanut uuteen kotiin ja vasta opettelet käyttämään leivinuunia tai takkaa, on hyvä opetella tuntemaan oman tulisijan ominaisuudet. Jos saatavilla on käyttöohjeet, lue ne läpi huolellisesti.
  • Toimivat häkä- ja palovaroittimet ovat oleellinen osa kodin turvallisuutta. Talvikausi on paitsi puulämmityksen, myös kynttilöiden polttamisen aikaa, joten nyt on hyvä aika tarkistaa, että häkä- ja palovaroittimien patterit ovat kunnossa ja varoittimia löytyy kotoa riittävästi. Palovaroittimia tulisi olla asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60m2 kohden vähintään yksi kappale.
  • Myös ilmalämpöpumppu kaipaa säännöllistä huoltoa toimiakseen tehokkaasti. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimet tulisi puhdistaa noin kuukauden välein, ja ulkoyksikön ympäristö on pidettävä vapaana pudonneista lehdistä ja muista roskista. Isommat huollot ja korjaukset on aina syytä jättää ammattilaisen tehtäväksi. Muista noudattaa lämpöpumpun huollossa laitevalmistajan omia ohjeistuksia.
  • Vetääkö sisällä? Tarkista ennen pakkasten tuloa, että ovien ja ikkunoiden tiivistykset ovat kunnossa, eikä lämpöä pääse karkaamaan turhaan ulos. Tarkista myös ilmanvaihdon toimivuus ja säädä laitteet talviasentoon tarpeen mukaan.
  • Muista tarkistaa, että pihavalaistus on toimiva ja kattaa pihan tärkeimmät kulkuväylät. Pimeä piha ja yöpakkasten liukastamat kulkuväylät ovat riskialtis yhdistelmä. Muista myös hiekoittaa kaikki pihan tärkeimmät kulkureitit.
  • Tunnollisesti täytetty huoltokirja on omakotiasujan (ainakin melkein) paras ystävä. Sen avulla voit esimerkiksi seurata kiinteistön energiankulutusta, palauttaa mieleen tärkeät huoltotoimenpiteet ja niiden toteuttamisajankohdat sekä kirjata muistiin tulevat huoltotarpeet. Huoltokirja on tärkeä dokumentti myös silloin, jos joskus laitat kotisi myyntiin: se kertoo ostajille, että kodista on pidetty huolta, ja tarjoaa tärkeää tietoa rakennukseen kohdistetuista remonteista ja muista olennaisista seikoista.

Iloista alkutalven odotusta!

 

Lue lisää:

Pihavalaistus tuo turvaa ja tunnelmaa

Vinkkejä mukavampaan lämmityskauteen

Jaa kirjoitus eteenpäin