| Avoinna arkisin klo 9-17

Kiinteistönvälittäjän käyttö – voinko säästää käyttämällä kiinteistönvälittäjää?

17-10-2018

Voinko säästää käyttämällä kiinteistönvälittäjää?

Yksi tärkeimmistä tekijöistä onnistuneissa asuntokaupoissa on asunnon sopiva hinta-arvio. Liian alhaiseksi hinnoiteltu asunto menee kyllä helposti kaupaksi, mutta myyjänä et saa siitä parasta tuottoa itsellesi. Liian kalliiksi hinnoiteltu asunto taas karkoittaa ostajat, jolloin kaupat viivästyvät tai jäävät jopa kokonaan tekemättä.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä osaa tehdä sopivan hinta-arvion asunnosta. Välittäjä huomioi sekä alueellisen yleisen hintatason että asunnon ja mahdollisen taloyhtiön kunnon. Hinta-arvioita ei voi koskaan tehdä pelkkien tilastojen mukaan. Ammattitaitoinen välittäjä osaa tehdä arvion oikein ja myös perustella sen myyjälle. Itse oman kodin hinnan arvioiminen voi olla vaikeaa, sillä kotiin liittyy mahdollisesti vuosien tunnearvo ja kiintymys. Tulevalla ostajalla ei kuitenkaan ole samanlaista tunnesidettä kotiisi.

Oikea hinta-arvio on siis ratkaisevaa. Kiinteistönvälittäjän käyttö apuna pyyntihinnan määrittämisessä on järkevää, jotta saat parhaan tuoton asunnollesi. Näin välityspalkkion jälkeenkin sinulle voi jäädä enemmän rahaa käteen, kuin itse myymällä.

Kiinteistönvälittäjän käyttö – aika on rahaa

Asunnon myyntiin liittyy paljon enemmän työtä kuin uskoisi. Jos et ole ennen myynyt asuntoa itse, tämä voi tulla yllätyksenä. Asuntokauppaa säädellään laissa monin tavoin ja asuntoa myytäessä näistä laista tulee ottaa selvää. Myyjän tulee olla perillä muun muassa asunnon kauppakirjojen muotomääräyksista ja myyjän tiedonantovelvollisuuksista. Asunnon myynti vaatii erilaisia todistuksia, raportteja ja asiakirjoja, joihin perehtyminen ja joiden hankkiminen vie aikaa.

Myyjänä säästät huomattavasti aikaa, jos jätät lakipykälien noudattamisesta ja asiakirjojen hankinnasta huolehtimisen ammattilaiselle. Osaava kiinteistönvälittäjä pitää huolen, että hän on aina ajantasalla voimassa olevista lakipykälistä. Kiinteistönvälittäjällä on ammatinharjoittajana selonottovelvollisuus, jonka mukaan hänen on hankittava kohteesta kaikki kiinteistönvälityslain vaatimat tiedot ja asiakirjat sekä tarkistettava tarvittaessa niiden oikeellisuus.

Kiinteistönvälittäjän käyttö – asunnon markkinointi

Asunnot eivät myy itseään, vaan ne pitää myydä. Asunnon markkinointi vaatii työtä ja kiinteistönvälittäjän käyttö on perusteltua, jotta säästät itseltäsi paljon vaivaa. Kiinteistönvälittäjä tekee asunnostasi markkinointisuunnitelman, joka pitää sisällään paljon muutakin, kuin asuntoilmoituksen laiton internetiin.

Kiinteistönvälittäjillä on tiedossa jo hyvät verkostot ja parhaimmillaan välittäjällä voi jo olla tiedossa potentiaalisia ostajaehdokkaita, joille markkinoida asuntoasi. Kiinteistönvälittäjillä on myös käytössään jo tunnetut verkkosivut, joilla kodillesi saadaan näkyvyyttä. Usein ostajat aloittavat kodin etsinnän tutkimalla alueen kiinteistönvälitystoimistojen verkkosivujen asuntoilmoitukset. Kiinteistönvälittäjä myös ottaa vastaan yhteydenotot asunnostasi ja vastaa ostajaehdokkaiden kysymyksiin puolestasi.

Asuntonäytöt ovat näkyvin osa asunnon markkinointia. Välittäjäsi huolehtii myös näyttöjen järjestämisestä. Lisäksi potentiaaliset ostajat uskaltavat kysellä ja kommentoida asuntoasi vapaammin välittäjälle, kuin omistajan ollessa paikalla. Ostajat myös usein ostavat mieluummin kiinteistönvälittäjän välityksellä kuin suoraan myyjältä välittäjän tarjoaman asiantuntevuuden ja lainsuojan vuoksi. Kuluttajansuojalaki astuu voimaan vasta, kun kaupoissa on mukana ammatinharjoittaja eli kiinteistönvälittäjä.

Hyvällä markkinoinnilla kotisi saadaan myytyä nopeammin!

Lue myös:

Miten asuntoni hinta arvioidaan?

Mitä kiinteistönvälittäjän toimenkuvaan kuuluu?

Asuntokauppa ja lainsäädäntö

Miten löydän sopivan välittäjän asunnolleni?

Jaa kirjoitus eteenpäin