| Avoinna arkisin klo 9-17

Ensiasunnon ostajan muistilista

27-09-2016

1.      Kartoita tarpeesi ja toiveesi.

Lienee sanomattakin selvää, että ennen kuin lähdet etsimään asuntoa, on sinun tiedettävä suunnilleen, mitä olet etsimässä. Katseletko näppärää cityasuntoa yhdelle hengelle vai onko haaveissasi rauhallinen rivitalo-osake pienen perheen tarpeisiin? Entä kuinka tärkeitä sinulle ovat sellaiset asumismukavuutta lisäävät tekijät kuten sauna, parveke, piha tai isot säilytystilat? Listaa toiveesi ylös paperille, niin voit vertailla asuntovaihtoehtojen eri puolia keskenään.

Vinkki! Asunnon sijainti on yksi tärkeimmistä asioista, joita punnitaan ennen ostopäätöstä. Mikäli haaveilet ostavasi asunnon, jonka voit joskus jättää itsellesi sijoitusasunnoksi, kannattaa sijaintia miettiä myös tästä näkökulmasta. Lue lisää asunnon sijainnista: Miten asuinalue kannattaa valita?

2.      Hanki lainalupaus pankilta etukäteen.

Halutuimmat kohteet liikkuvat asuntomarkkinoilla nopeasti, joten myös ostajan täytyy olla kärppänä liikenteessä. Alustavat lainaneuvottelut pankin kanssa kannattaa hoitaa jo ennen asunnon etsintää: jos jätät lainan etsimisen myöhemmäksi, saattaa joku muu ehtiä napata unelmiesi asunnon sillä aikaa, kun sinä vasta sovit aikaa tapaamiseen pankkivirkailijan kanssa.

Lainatarjouksia kannattaa tiedustella useammalta pankilta ja pyytää sopivan vaihtoehdon löydyttyä alustavasti niin sanottu lainalupaus. Lainalupaus on pankin laatima alustava lupaus siitä, että pankki myöntää sinulle asuntolainan, mikäli löydät tarpeisiisi soveltuvan asunnon. Kun sopiva asunto löytyy, sinun tulee olla välittömästi yhteydessä pankkiisi ja varata aika varsinaisille lainaneuvotteluille.

3.      Tutustu taloyhtiön kuntoon.

Mikäli olet ostamassa asunto-osaketta, kannattaa asunnon lisäksi tutustua huolellisesti myös taloyhtiöön. Tärkeimmät taloyhtiön paperit saat tutustuttavaksesi asuntonäytöllä, ja huomionarvoisia seikkoja ovat ainakin taloyhtiön korjaushistoria, tulevat remonttikustannukset sekä yhtiön talousarvio ja viimeisin tilinpäätös. Mikäli taloyhtiössä on tiedossa mittavia remontteja lähitulevaisuudessa, täytyy sinun muistaa ottaa huomioon niistä koituvat kustannukset myös omassa talousarviossasi.

Taloyhtiöön tutustumisessa kannattaa hyödyntää myös naapurien kokemusta. Kysy rohkeasti rappukäytävässä vastaantulevalta naapurilta, miten hän on viihtynyt talossa, tai mene jutustelemaan pihalla talon asukkaiden seuraan. Samalla voit saada ensimmäisen kontaktisi mahdollisiin tuleviin naapureihisi!

4.      Luota ammattilaisten apuun.

Ensiasuntoa ostaessa on kysymys suuresta hankinnasta, ja siksi asuntokauppaan liittyviä kiperiä kysymyksiä ei kannata jäädä vatvomaan yksin. Vaikka internetistä voi löytää paljon tietoa asunnon ostamiseen liittyen, asuntokaupan asiantuntijoiden kanssa jutteleminen auttaa löytämään parhaat ratkaisut juuri sinun tilanteeseesi. Samalla takaat, että saamasi informaatio on varmasti ajantasaista ja paikkansapitävää.

Pankkivirkailijan kanssa pääset pohtimaan, millaisen hintatason asunto sopisi tällä hetkellä parhaiten juuri sinun elämäntilanteeseesi, ja millainen olisi taloudellesi soveltuva maksusuunnitelma. Kiinteistönvälittäjän toimenkuvaan puolestaan kuuluu varmistaa, että asunnonostoprosessi sujuu turvallisesti ja lainmukaisesti alusta loppuun saakka. Lue lisää, miksi kiinteistönvälittäjän käyttäminen kannattaa.

Ensiasunnon ostajan muistilista:

  • Mieti, mitä haluat asunnoltasi.
  • Kartoita taloudelliset mahdollisuutesi ja sovita tuleva asunto omaan tulotasoosi.
  • Vertaile asuntolainoja ja hanki lainalupaus pankilta.
  • Tutustu huolellisesti kohteeseen sekä taloyhtiön asiakirjoihin.
  • Muista kysyä ammattilaisen neuvoa aina, kun jokin asia mietityttää!

 

Asuntoja jokaiseen tarpeeseen – me välitämme.

Aurea LKV

Lue lisää:

Ostaisinko ensiasunnon?

Ota nämä asiat huomioon ennen ostopäätöstä! Muistilista asunnon ostajalle

 

Jaa kirjoitus eteenpäin