| Avoinna arkisin klo 9-17

Käsitteet haltuun: Ennakkomarkkinointi

16-05-2018

 

Miksi asuntoja ennakkomarkkinoidaan?

Usein uudiskohteen ennakkomarkkinointi alkaa jo, kun kohde on vasta suunnitteilla. Ennakkomarkkinointi on keino rakentajalle kartoittaa kohteen kysyntää.

Monet rakennuttajat aloittavat rakentamisen vasta, kun kohteesta on ennakkomarkkinoinnissa varattu tarpeeksi iso osa asuntoja. Joskus koko rakentaminen peruuntuu, jos kysyntä ennakkomarkkinoinnin aikana ei ole riittävää.

Ennakkomarkkinointi – varaus

Ennakkomarkkinoinnissa olevan kohteen varaaminen tapahtuu yleensä maksamalla kohteen varausmaksu. Kauppakirjan sijaan tehdään kirjallinen varaussopimus, joka ei vielä ole sitova.

Varatessa kohteesta on usein saatavilla vasta alustavat tiedot. Ostajalla on oikeus perua varaus syytä ilmoittamatta ja saada varausmaksu kokonaisuudessaan takaisin. Varausmaksun saa takaisin myös, jos kohteen rakentaminen peruuntuu.

Varaamisen jälkeen, ennakkoon sovittuna ajankohtana, varaus muutetaan sitovaksi kaupaksi. Kun varatun asunnon kauppa toteutuu, varausmaksu lasketaan osaksi lopullista kauppahintaa.

Myyntihinta ja velaton myyntihinta

Uudiskohteen ostossa on hyvä tuntea muutama muukin käsite. Tiedätko esimerkiksi, mitä eroa on myyntihinnalla ja velattomalla myyntihinnalla?

Myyntihinnalla tarkoitetaan ostajan myyjälle maksama hinta kaupantekotilanteessa. Velaton hinta tai velaton myyntihinta taas sisältää myös asunto-osakkeen velkaosuuden taloyhtiön lainasta. Usein velkaosuus maksetaan kuukausittaisena vastikkeena, mutta monesti ostaja voi maksaa sen myös kerralla oston yhteydessä.

Lue lisää myyntihinnasta ja velattomasta myyntihinnasta.

RS-järjestelmä

Usein uudiskohteiden markkinoinnissa käytetään termiä RS-kohde. RS-järjestelmä on asuntokauppalaissa määritelty turvajärjestelmä niille, jotka tekevät sitovan kaupan asunnosta jo sen rakennusvaiheessa. RS-järjestelmä velvoittaa rakentajaa asettamaan tietyt vakuudet, joiden avulla rakentaminen on mahdollista myös rakentajan mahdollisissa ongelmatilanteissa. Käytännössä järjestelmä varmistaa kohteen rakentamisen suunnitelmien mukaan.

RS-järjestelmän nimi on periytynyt pankkien 70-luvulla kehittelemästä turvajärjestelmästä ”rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema”. Pankkien järjestelmä kopioitiin asuntokauppalakiin lähes sellaisenaan nykyiseksi RS-järjestelmäksi 90-luvulla.

Asuntokauppalain mukaan RS-säännöstön noudattaminen on rakentajalle pakollista, mikäli asunto-osaketta tarjotaan ostettavaksi ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt kaikki yhtiölle tulevat rakennukset käyttöönotettaviksi.

Lue lisää:

Käsitteet haltuun: Mitä tarkoittaa uudiskohde?

Käsitteet haltuun: Asuntokauppa ja lainsäädäntö

Käsitteet haltuun: Mikä on ostotarjous?

Jaa kirjoitus eteenpäin