| Avoinna arkisin klo 9-17

Kodin paloturvallisuus

16-10-2019

Kodin paloturvallisuus – palovaroittimet

Palovaroitin on pakollinen varuste jokaisessa kodissa ja varoittimien hankinta on aina asukkaan vastuulla. Palon sattuessa vakuutusyhtiö tarkastaa palovaroittimen olemassaolon. Puutteelliset palovaroittimet voivat johtaa jopa korvausvaatimuksen eväämiseen, joten pidäthän palovaroittimesi ajan tasalla.

Palovaroittimen määrä lasketaan sekä asunnon pinta-alan että kerrosmäärän mukaan. Jokaisessa asuinkerroksessa pitää olla vähintään yksi palovaroitin. Lisäksi varoittimia pitää olla yksi jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohti. 45 neliön asuntoon riittää siis yksi varoitin, mutta jo 64 neliön asunnossa pitää olla vähintään kaksi palovaroitinta. Kaksikerroksisessa asunnossa, jossa alakerran pinta-ala on 64 neliötä ja yläkerran 59 neliötä, pitää olla alakerrassa kaksi varoitinta ja yläkerrassa yksi. Ylimääräisistä varoittimistakaan ei ole haittaa, edellä mainittu määräys on vain vähimmäismäärä.

Palovaroittimien sijoittelussa tulee huomioida muutama seikka. Varoittimen äänen tulee kuulua kaikkialle asuntoon ja se on suunniteltu herättämään myös nukkuva. Varoitin on paras asentaa kattoon keskelle huonetta. Savun pitää päästä etenemään tilassa esteettä. Varoittimen tulee olla vähintaan 50 senttimetrin päässä seinistä, nurkasta tai kattopalkista.

Muista myös tarkastaa palovaroittimen toiminta ja vaihtaa sen paristot säännöllisesti kerran vuodessa. Hyvä idea on vaihtaa paristot joka vuosi esimerkiksi 11.2., se on helppo muistaa hätänumerosta 112!

Uudisrakennuksiin on nykymääräysten mukaan asennettava verkkovirralla toimivat palovaroittimet. Verkkovirralla toimivissa varoittimissakin on paristot varmistamassa toiminnan. Jos kodissasi on verkkovirralla toimiva palovaroitin, muista tarkastaa myös sen toiminta ja vaihtaa paristot säännöllisesti.

Lue tästä myös pelastustoimen tietopaketti palovaroittimista.

Kodin paloturvallisuus – vahingot voi usein välttää

Kodin paloturvallisuus ei perustu vain toimiviin palovaroittimiin. Monesti vahingot on vältettävissä omilla jokapäiväisillä toimilla.

Kodin paloturvallisuuden muistilista:

  • Älä jätä liettä tai uunia päälle valvomatta
  •  Älä jätä liedelle mitään tavaroita, vaikka se ei olisi päällä
  •  Älä säilytä helposti syttyviä materiaaleja lieden lähellä
  •  Älä kuivaa pyykkiä saunassa, vaikka sauna ei olisi päällä
  •  Älä jätä kynttilöitä palamaan valvomatta
  •  Polta kynttilöitä vain palamattomien alustojen päällä
  •  Pidä kynttilät kaukana verhoista ja muista palavista tekstiileistä
  •  Älä käytä rikkinäisin sähkölaitteita
  •  Irrota sähkölaitteiden virtajohdot pistokkeesta, kun ne eivät ole käytössä
  •  Älä yritä sammuttaa rasva- tai sähköpaloa vedellä, tukahduta se sammutuspeitteellä tai vaikka kattilan kannella

Jokaisessa kodissa tulisi myös olla jonkinlainen alkusammutusväline. Alkusammutusvälineitä voi käyttää yksi henkilö ja ne sopivat pienien palojen ja palon alkujen sammutukseen. Kodissa sammutusvälineenä voi olla esimerkiksi käsisammutin tai sammutuspeite. Opettele sammutusvälineesi käyttö ja pidä se kunnossa ja huollettuna.

Kodin paloturvallisuus – miten toimin palon syttyessä?

Palon syttyessä on tärkeä pysyä rauhallisena ja muistaa ohjeet. Mikäli palo on sellainen, ettet saa sitä itse helposti sammutettua, soita asunnosta ulos päästyäsi heti hätänumeroon 112. Vaikka saisit palon itse sammutettua, soita kuitenkin hätänumeroon ja pyydä palokuntaa paikalle varmistamaan, että palo on kunnolla sammunut.

Poistu heti palavasta rakennuksesta ja auta myös muita poistumaan. Muista myös varoittaa muita rakennuksessa olevia ihmisiä palosta. Poistuessasi sulje kaikki ovet ja ikkunat.

Poistumireitit kannattaa olla etukäteen mietittynä eikä koskaan saa mennä savuun. Pidä poistumisreitit esteettöminä, äläkä pidä turvalukkoa lukittuna, kun olet kotona. Painota erityisesti pienille lapsille, että palon sattuessa ei saa piiloutua, sopikaa myös kohtauspaikka etukäteen.

Savuisessa asunnossa liiku ryömimällä. Savu, häkä ja myrkylliset palokaasut kohoavat ylöspäin. Älä koskaan avaa kuumaa ovea vaan etsi toinen reitti ulos. Kerrostaloasunnossa älä käytä hissiä palon sattuessa.

Lue lisää:

Omistusasunnon vakuutukset – millainen kotivakuutus minulla tulisi olla?

Kodin turvallisuus – ohjeet ja vinkit vahingon varalta

aurealkv.fi

Jaa kirjoitus eteenpäin