| Avoinna arkisin klo 9-17

Kodin turvallisuus – ohjeet ja vinkit vahingon varalta

22-08-2018

Kodin turvallisuus – paloturvallisuus

Paloturvallisuus on yksi ensimmäisiä asioita, joka tulee mieleen kodin turvallisuudesta puhuttaessa. Palovaroitin on jokaisen kodin perusvaruste, mutta ei suinkaan ainoa paloturvallisuudessa huomioitava asia.

Palovaroittimia tulee olla kodissa yksi jokaista 60 neliömetriä kohti. Jos kotisi pinta-ala on siis esimerkiksi 70m2, tarvitset jo kaksi palovaroitinta. Jos kodissasi on useampi kerros, laske joka kerroksen pinta-ala erikeen ja pidä huoli, että jokaisessa kerroksessa on palovaroitin. Muista tarkistaa palovaroittimen toiminta säännöllisesti ja vaihtaa paristot. Palovaroittimia myydään sekä tavarataloissa että rautakaupoissa.

Palovaroittimen lisäksi joka kodissa tulee olla jonkinlainen sammutusväline. Sammutuspeite on hyvä pitää keittiössä, helposti saatavilla. Käsisammuttimen käyttö on hyvä opetella etukäteen, jotta palon syttyessä ei mene sormi suuhun. Joissain taloyhtiössä on käsisammutin rappukäytävässä. Selvitä, onko taloyhtiössäsi sammutin ja missä se on.

Paloturvallisuuden vuoksi kannattaa muistaa myös joukko pieniä asioita jokapäiväisessä elämässä. Älä koskaan jätä liettä tai uunia päälle valvomatta, äläkä jätä lieden päälle mitään tavaroita, vaikka liesi olisi kiinni. Älä säilytä helposti syttyviä materiaaleja lieden lähellä. Älä jätä kynttilöitä palamaan valvomatta ja polta kynttilöitä vain palamattomien alustojen päällä, kaukana verhoista ja muista syttyvistä tekstiileistä. Älä koskaan kuivaa pyykkiä saunassa, edes saunan ollessa pois päältä. Käytä vain ehjiä sähkölaitteita ja irrota sähkölaitteiden johdot pistokkeista, kun ne eivät ole käytössä. Älä yritä sammuttaa rasvapaloa tai palavaa sähkölaitetta vedellä, käytä sammutuspeitettä tai esimerkiksi rasvapalon kohdalla kattilan kantta palon tukahduttamiseksi.

Palon syttyessä soita hätänumeroon 112. Poistu palavasta rakennuksesta, auta muita poistumaan ja varoita muita talossa olevia henkilöitä. Sulje ovet ja ikkunat poistuessasi.

Vältä vesivahingot!

Kodin turvallisuus ei kosketa vain henkeä uhkaavia tilanteita. Vesivahingot eivät uhkaa henkeä, mutta voivat silti aiheuttaa paljon harmia ja kalliit, mittavat remontit. Vesivahingon välttämisessä ensisijaista on, että astianpesukonetta tai pyykkikonetta ei jätetä päälle valvomatta. Pidä myös pesukoneiden hanat kiinni, kun ne eivät ole käytössä.

Kodin putket ja kodinkoneet tulee tarkistaa säännöllisesti vuotojen varalta. Muista, että astianpesukoneen asennuksen tekee ammattilainen, älä yritä tehdä sitä itse! Jääkaapin, pakastimen ja astianpesukoneen alla tulee olla muovinen suoja-allas, joka asennetaan yhtä aikaa laitteen kanssa.

Vesivahingon sattuessa yritä sulkea vesijohto heti sulkuventtiilistä. Omakotitalon omistajana, ota yhteys päivystävään vesijohtoliikkeeseen. Kerros- tai rivitalossa ilmoita vuodota välittömästi huoltoyhtiölle.

Kodin turvallisuus – sähkötyöt

Sähkölaitteiden ja kodin sähköjohtojen kanssa tulee olla varovainen. Jätä sähkötyöt ammattilaisille ja tee vain pienimmät sähkötyöt itse. Itse voit vaihtaa sulakkeen tai valaisimen lampun, liittää valaisimen kattoon, korjata yksivaiheisen jatkojohdon tai vaihtaa sähkölaitteeseen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan rikkoutuneen tilalle. Tee nämä pienet sähkötyöt itse vain, jos olet varma, että osaat.

Suomessa verkkojännite on 230 volttia. Ulkomailta ostetut sähkölaitteet saattavat tarvita eri jännitteen toimiakseen oikein. Varmista tarvittava jännite laitteesta ja käytä tarvittaessa muuntajaa. Älä käytä rikkinäisiä sähkölaitteita.

 

Kodin turvallisuus

 

Kodin turvajärjestelmät

Kodin turvallisuus on kaikkia koskeva asia, joten erilaisia kodin turvajärjestelmiä tarjoavat monet yritykset. Itsellesi sopivan löydät tutkimalla yritysten valikoimaa ja neuvottelemalla sopivan paketin itsellesi. Kodin turvajärjestelmiin kuuluvat yleensä hälytinlaitteet murtojen varalta, mutta murroilta suojautuminen ei ole kaikki, mitä kodin turvajärjestemä voi tarjota.

Kodin turvajärjestelmiin voi kuulua esimerkiksi palohälytysjärjestelmä ja vesi-ilmaisin, joka hälyttää vesivuodon sattuessa. Murtosuojaus voi perustua liikkeentunnistimin tai/ja kameravalvontaan. Turvajärjestelmään voi sisältyä myös älypistorasioita, joilla voidaan hallita kodin valaistusta tai sähkölaitteita.

Nykyaikaista kodin turvajärjestelmää voi hallita etänä mobiilisovelluksen kautta. Voit esimerkiksi kytkeä hälytyksen päälle tai vaikka tarkkailla kotisi lämpötilaa etänä. Turvajärjestelmän tarjoajan hälytyskeskus päivystää ympäri vuorokauden ja hankkii tarvittavan avun hälytyksen perusteella.

Turvallista asumista!

Tee kodin turvallisuuden tarkistuslista -testi täältä!

Lue lisää:

Omakotitalon muistilista talvea varten

Jaa kirjoitus eteenpäin