| Avoinna arkisin klo 9-17

Suunnitelmissa ekologinen koti?

12-12-2017

Lämmitysjärjestelmä voi säästää pitkän pennin (tai sentin)

Suomen sääolosuhteet asettavat asumiseen omat haasteensa, ja talvella kodin lämmitys voi haukata etenkin omakotiasujan lompakkoon ison loven. Jos haaveilet ekologisesta kodista, kannattaa lämmitysjärjestelmään kiinnittää huomiota jo asunnon ostovaiheessa, mutta lämmitysjärjestelmän vaihto kustannustehokkaampaan ja ekologisempaan vaihtoehtoon onnistuu myöhemminkin. Edellisten asukkaiden kuukausittaiset lämmityskulut antavat suuntaa siihen, millaisia asumiskustannuksia kodissa on tulevaisuudessa luvassa.

Tukea lisälämmityksestä

Varsinaisen lämmitysjärjestelmän lisäksi useimmasta pientalosta löytyy myös jonkinlainen tukilämmitys. Perinteisin on tietysti varaava takka, joka löytyy myös useimmasta uudesta pientalosta. Ilmalämpöpumppu tuottaa edullisesti lämmitysenergiaa, joskin kovalla pakkasella ilmalämpöpumpun on syytä antaa levätä. Lämmön talteenottojärjestelmä vähentää ilmanvaihdossa syntyvää lämmönhukkaa ja pienentää näin lämmityskuluja entisestään. Eri lämmitysmuodoista ja lisälämmityksestä voit lukea lisää täältä.

Eihän lämpö valu harakoille?

Energiansäästö on ekologisen asumisen kulmakiviä. Kodin energiatehokkuuteen vaikuttaa paitsi lämmitysjärjestelmä, myös se, kuinka hyvin lämpö pysyy seinien sisällä. Vanhojen ikkunoiden kautta voi hävitä ulkoilmaan iso osa kodin lämmöstä, joten hyvin eristetyt ja energiatehokkaat ikkunat vaikuttavat merkittävästi myös kodin ekologisuuteen. Jo pelkkä ikkunoiden sijoittelukin voi vaikuttaa yllättävän paljon energiatehokkuuteen: valoisalla tontilla sijaitseva koti, jossa suurin osa ikkunoista on sijoitettu etelään päin, voi alentaa energiankulutusta merkittävästi.

Jos vanhan asunnon energiankulutus on suurta, voi lisäeristyksistä olla hyötyä. Lisäeristykset kannattaa aina suunnitella yhdessä asiantuntijan kanssa, jotta eristyksen vaikutus esimerkiksi ilmanvaihtoon otetaan kunnolla huomioon.

Vilkaise energiatodistusta

Välittäjän kertomien tietojen lisäksi asunnon ostovaiheessa kannattaa vilkaista myös asunnon energiatodistusta. Energiatodistuksessa on määritelty kodin laskennallinen energiatehokkuus, jossa on otettu huomioon niin lämmitysmuoto, ilmastointi kuin talon eristyskin. Usein ostajia kuitenkin kiinnostaa enemmän toteutunut energiankulutus, joka ei selviä energiatodistuksesta. Välittäjältä voit kysyä lisää kodin keskimääräisistä lämmityskustannuksista.

Kodin sijaintikin vaikuttaa

Koti voi olla ekologinen monella tavalla, ja ympäristöystävällistä asumista voi olla niin maalla kuin kaupungissakin. Ekologista asumista edistää sekin, että koti sijaitsee lähellä kaikkea arjessa tarvitsemaasi, kuten työpaikkaa, harrastuksia ja päivittäisiä palveluita.

 

Lue lisää:

Valmistaudu talvea varten, osa 1 – omakotitalon muistilista

Vinkkejä mukavampaan lämmityskauteen

 

Jaa kirjoitus eteenpäin