| Avoinna arkisin klo 9-17

Mitä ostajan tulee tietää isännöitsijäntodistuksesta?

07-02-2017

Mikä on isännöitsijäntodistus?

Isännöitsijäntodistukseksi kutsutaan asiakirjaa, johon on koottu kaikki tärkeät tiedot muun muassa asunto-osakeyhtiön taloudellisesta tilasta, kunnosta, tehdyistä ja tulevista remonteista sekä muista tulevaisuudensuunnitelmista. Isännöitsijäntodistuksesta selviävät myös sellaiset asiat kuten huoneistoa koskevien vastikkeiden ja muiden maksujen määrä sekä mahdolliset maksamattomat vastikkeet. Koska isännöitsijäntodistuksen tiedot päivittyvät alinomaa, tulee asunnon ostajan saada tutkailtavakseen tuore, enintään kolme kuukautta vanha isännöitsijäntodistus.

Välittäjä hankkii todistuksen

Isännöitsijän tulee antaa osakehuoneistoa koskeva isännöitsijäntodistus pyynnöstä taholle, joka lain mukaan on oikeutettu isännöitsijäntodistuksen saamiseen. Aivan kuka tahansa ulkopuolinen ei siis isännöitsijäntodistusta voi pyytää, vaan isännöitsijäntodistuksen saamiseen ovat oikeutettuja osakehuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistaja, osakkeita panttauksen nojalla hallussaan pitävä sekä välitysliike, joka on saanut toimeksiannon osakehuoneiston myyntiin tai vuokravälitykseen.

Kun asunnon myyjä käyttää asuntokaupassa kiinteistönvälittäjää, hänen ei siis tarvitse huolehtia isännöitsijäntodistuksen hankkimisesta itse, vaan isännöitsijäntodistuksen sekä muiden tärkeimpien asiakirjojen hankkimisesta vastaa välittäjä. Ennen kohteen myyntiä välittäjä tutustuu isännöitsijäntodistukseen ja sen sisältämiin tietoihin. Jos isännöitsijän antamat tiedot sisältävät ristiriitaisuuksia tai antavat muuten aihetta epäillä tietojen oikeellisuutta, on asiasta tiedusteltava isännöitsijältä.

Mitä ostajan tulee tarkistaa isännöitsijäntodistuksesta?

Huolellisesti laadittu isännöitsijäntodistus on asunnon ostajalle tärkeä tietopaketti, joka sisältää kaiken keskeisen informaation huoneistosta ja taloyhtiöstä.

Tarkista isännöitsijäntodistuksesta ainakin nämä asiat:

  • Osakehuoneiston omistaja. Kuka omistaa osakehuoneiston, jonka olet mahdollisesti ostamassa?
  • Taloyhtiön ja huoneiston korjaushistoria. Millaisia korjauksia taloyhtiössä ja kaupan kohteena olevassa huoneistossa on vuosien varrella toteutettu? Millaisia remonttisuunnitelmia taloyhtiöön on lähivuosina luvassa?
  • Taloyhtiön taloudellinen tila. Minkä verran lainaa taloyhtiöllä on? Kohdistuuko ostettavaan huoneistoon yhtiön lainaa ja jos kohdistuu, minkä verran?
  • Vastikkeiden ja muiden maksujen määrä. Paljonko asunto-osakkeen omistaja maksaa taloyhtiölle hoitovastiketta? Peritäänkö taloyhtiössä muita maksuja, kuten erillistä autopaikkamaksua? On hyvä myös tarkistaa, onko todistukseen merkitty maksamattomia vastikkeita. Uusi omistaja voi joutua vastaamaan rästiin jääneistä vastikkeista jopa lähes puolen vuoden ajalta.
  • Maa-alueen omistussuhde. Sijaitseeko rakennus vuokratontilla vai omalla tontilla? Jos talo on vuokratontilla, tarkista vuokrasopimuksen päättymisaika. Tonttivuokrien korotukset heijastuvat usein myös taloyhtiön osakkaiden asumiskustannuksiin.
  • Kaupan kohteena olevat tilat. Kuuluuko osakkaan hallintaan huoneiston lisäksi muita tiloja, kuten piha-alue tai autopaikka?
  • Jos taloyhtiön yhtiöjärjestyksestä löytyy lunastuslauseke, voivat taloyhtiön nykyiset osakkaat lunastaa osakkeen itselleen tietyn määräajan puitteissa kaupanteon jälkeen. Lue lisää lunastuslausekkeesta.
  • Onko rakennukselle laadittu energiatodistusta?

Lue lisää:

Miten ostaja voi valmistautua asuntoesittelyyn?

Ensiasunnon ostajan muistilista

 

Jaa kirjoitus eteenpäin